Възобновяват изграждането на новата джамия в Асеновград

24613
Възобновяват изграждането на новата джамия в Асеновград
Снимка: Actualno.com

Възобновяват изграждането на джамията на улица „Цар Иван Асен II“ в Асеновград. След 8-годишно прекъсване, към този момент, строителните дейности на храма продължават с пълна сила.

За целта пред РДНСК са представени договор за строителство от 27.01.18 г. и акт от 29.01.18 г. за установяване състоянието на строежа и строително-монтажните работи. Предвид тези документи, доизграждането на строеж „Мюсюлмански комплекс – джамия“ може да продължи законно. Във връзка със сигнал от граждани, че по храма се извършват строителни дейности, служители на Регионален отдел „Национален строителен контрол”-Пловдив са извършили проверка на място, през месец февруари 2018 г. От държавното ведомство съобщиха, че не са открити нарушения при осъществяване на строително-монтажни работи. Към момента на проверката не е констатирано и извършване на строителни дейности. Описва се, че в двора на джамията са били складирани облицовъчни плочки и инертни материали. А вътре в сградата са били разположени торби с гипсова мазилка.

В Асеновград - глобени родители на деца, които не посещават училище

Точно 33 акта за установяване на нарушения, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, са входирани през 2017 г. в Общ...

Проверката е установила, че на втория етаж от сградата е започнато полагане на мазилка върху част от таваните и колоните. Припомняме, че разрешителното за строеж на храма е издадено през 2002 г. от тогавашния действащ главен архитект на Община Асеновград – Димитър Шишков. Документът е презаверен малко по-късно - на 17.09.07 г. и е допълнен със забележка на 16.06.09 г. Интересен факт е, че 10 години след издаване на разрешителното за строеж на джамията, самият Шишков бе осъден на шест месеца „Пробация”, с обвинение за умишлено създаване на официален документ с невярно съдържание. Главният архитект тогава подпечатва строително разрешение на местен кабелен оператор, въпреки че не е било редно да го прави. Димитър Шишков бе освободен от работа, веднага след доказване на вината му – през 2012 г. Междувременно, джамията в Асеновград бе завършена в груб строеж, след което през 2010 г. строителството бе спряно поради „липса на финансови средства“. На този етап, вероятно вече са събрани пари и изграждането на обекта може да продължи. Припомняме, че във връзка със сигнал за незаконосъобразно ползване на храма, на 16.06.16 г. бе извършена проверка на място и по документи.

Тогава бе установено, че малката „Молитвена зала“ е завършена, захранена с ток и се ползва по предназначение, но незаконно, тъй като сградата все още не е била въведена в експлоатация. Без разрешение са били провеждани и служби там. Заради нарушението тогава, началникът на Регионален отдел „Национален строителен контрол”-Пловдив при РДНСК – Южен централен район е издал заповед за забрана ползването на помещението. Месец по-късно тя бе изпълнена ефективно, като бе ограничен достъпът и бе прекъснато електрозахранването на обекта. Нарушението носи на Мюсюлманско настоятелство-Асеновград образуване на административно-наказателно производство, като е издадено наказателно постановление с наложена имуществена санкция, чиято стойност не се упоменава към момента. Другата проверка, извършена в началото на тази година, е установила, че забраната за ползване на „Молитвена зала“ продължава да се изпълнява ефективно.

Става ясно още, че функционирането на храма ще бъде позволено, едва след завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация от органите на ДНСК. Но за целта трябва да се издаде официално разрешение за ползване. По непотвърдена информация, молитвеният мюсюлмански дом в Асеновград ще бъде с най-високите минарета на Балканския полуостров. Джамията ще е разположена на над 1 000 квадратни метра разгърната площ и ще съдържа няколко зали, всяка – със специално предназначение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com