За трета поредна година увеличават такса „Битови отпадъци“ в Асеновград

1721
За трета поредна година увеличават такса „Битови отпадъци“ в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Анатаска Маркова

За трета поредна година увеличават такса „Битови отпадъци“ в Асеновград. Данъкът ще поскъпне средно с 20%, или иначе казано, асеновградчани ще плащат между 12 лева и 22,70 лева повече през 2018 г.

Предложението бе отправено от Общинска администрация към съветниците на града, които го приеха без особен коментар, със 17 гласа „За“. Двама от гласувалите се обявиха „Против“, а 12 се въздържаха. Завишението за жилищни и вилни имоти е с 0,5 промила, като от 2018 г. промилът скача от 2,50 на 3,00. От трибуната на местния парламент в Асеновград Мария Пейчева от „Зелените“ предложи по-ниско увеличение на таксата – с 0,25 промила.

Новият председател на ОбС-Асеновград – с над 2 000 лв заплата

Малко над 2 100 лева ще бъде месечното възнаграждение на новия председател на Общински съвет-Асеновград - Драгомир Георгиев. Той ще р...

Идеята, обаче, не бе приета от съветниците. За нежилищните имоти на територията на града – лични и фирмени - промилът не се променя, като остава 7,5. По-висока такса „Битови отпадъци“ от догодина ще плащат и жителите на три асеновградски села. В Нареченски бани тя се увеличава с 0,5 промила, а в Избеглии и Червен – повишението е с 1 промил. Размерът на таксата за отделните населени места на общината е определен на база предложения от кметове и кметски наместници.

Като причина за увеличението кметът на Асенoвград доктор Емил Караиванов посочи, че има разпореждане на национално ниво за законово повишаване по Закона за управление на отпадъците - от 40 лева на 45 лева за тон. Като друг фактор бе изтъкнато и нарастването на минималната работна заплата от 460 лева на 510 лева от 01.01.18 г., както и еднопроцентното увеличение на осигурителните вноски.

По думите на Караиванов, очакваните приходи в хазната на Общината от увеличението са в размер на около 300 000 лева. И ако тези средства не бъдат достигнати, ще се наложи да се ползват собствени общински приходи.

А това би могло да се отрази евентуално на бъдещата Инвестиционна програма, т.е. няма да бъдат изпълнени част от обектите, които са заложени в нея. Припомняме, че такса „Битови отпадъци“ в Асеновград бе повишена в края на 2015 г., респективно - за 2016 г. Тогава средното увеличение бе с около 8 лева, или с 0,15 промила.

Асенoвград ще пести по 17 000 лв. годишно без болничен контрольор

Ще се спестят около 17 000 лева за година, ако МБАЛ-Асеновград няма контрольор и с натрупване във времето може да се закупи болнична ап...

Година по-късно, с решение на Общинския съвет, същата такса скочи с още 0,35 промила, или изразено във финансови средства, увеличението бе между 15 лева и 45 лева годишно. Междувременно, на днешното пленарно заседание стана ясно, че са образувани осем съдебни дела срещу неизрядни платци от асеновградското село Боянци, в което събираемостта на местните данъци и такси е най-ниска от цялата община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com