Арабската лига: Асад да предаде властта

4047
Арабската лига: Асад да предаде властта
Външните министри на страните искат вицепрезидентът да сформира правителство на националното единство като прелюдия към избори

Външните министри на страните от Арабската лига се споразумяха неочаквано днес за нова политическа пътна карта за Сирия, предадоха световните агенции. Планът предвижда президентът Башар Асад да предаде властта на вицепрезидента Фарук аш Шараа, който да си сътрудничи с правителство на националното единство.

То трябва да бъде сформирано до два месеца и в него да влизат лидерите на опозицията. Задача на това правителство ще бъде насрочването на избори за Учредително събрание, което да изработи нова конституция на страната. Основният закон ще бъде подложен на одобрение чрез общонационален референдум.

САЩ обмислят да затворят посолството си в Сирия

САЩ обмислят да затворят посолството си в Дамаск на фона на опасения, че Сирия е на ръба на гражданска война. След като силите, воюващи...

След това ще се състоят предсрочни президентски и парламентарни избори под арабски и международен контрол. Катарският премиер и външен министър Хамад бен Джасем ал Тани заяви на пресконференция след срещата на арабските външни министри в Кайро, че Арабската лига ще отнесе инициативата си до Съвета за сигурност на ООН и ще помоли за неговата подкрепа. Шейх Хамад призова настойчиво Дамаск да се откаже от силово разрешаване на кризата, да извади войските от градовете и да гарантира на сирийците правото да провеждат свободни улични демонстрации.

Сирийските власти трябва също така да снемат всички ограничения пред придвижването на арабските наблюдатели и журналистите из страната. В рамките на две седмици Арабската лига задължава сирийския режим да започне диалог с всички опозиционни фракции. В близките часове генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби ще назначи свой специален пратеник, който ще следи за изпълнението на пътната карта.

Обратът на срещата на външните министри настъпи, след като принц Сауд Ал Фейсал обяви, че Саудитска Арабия ще изтегли наблюдателите си от мисията на Лигата в знак на протест против продължаващото насилие в Сирия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com