Арестуваха филипинска журналистка заради публикации срещу правителството

1391
Арестуваха филипинска журналистка заради публикации срещу правителството
Снимка: Pixabay

Филипинската журналистка Мария Реса, виден критик на президента Родриго Дутерте, беше арестувана в петък, което според защитниците на свободата на пресата е отмъщение за упоритото отразяване на правителството на нейния новинарски сайт.

Реса и нейният уебсайт "Раплър" бяха подложени през последните месеци на поредица от наказателни обвинения. Последните обвинения твърдят, че тя и колегите ѝ от Раплър нарушили правилата за чуждата собственост на медиите. Тя е задържана след пристигане в летището на Манила от пътуване в чужбина.

Десетки загинали след атентат в католическа църква във Филипините

Най-малко 19 души са загинали, а други 48 са ранени при два взрива в католическа църква в южната част на Филипините, предаде БГНЕС. Пъ...

"Пресата в тази страна е под атака... Няма да приемем заплахата и да стоим мирно", заяви Реса пред репортери след освобождаването ѝ под гаранция от 1700 долара.

"Върховенството на закона е оръжие."

Раплър широко и смело информира за придурежаната с хиляди убийства война срещу наркотиците на Дутерте. Президентът също така разкритикува други критични медийни екипи, включително вестник „Филипин дейли инкуайърър“ и телевизия ABS-CBN.

Той заплаши да предприеме действия срещу техните собственици за предполагаеми неплатени данъци или да блокира заявлението за подновяване на франчайз мрежата.

55-годишната Реса и шестима други настоящи и бивши сътрудници на Раплър са обвинени, че са позволили на чужденци чрез продажба на облигации през 2015 г., да поемат контрола над уебсайта. Според конституцията инвестициите в медии са право само на филипинци или контролирани от филипинци общности.

След почистване и при строги нови правила остров Боракай очаква туристи

Пиенето и пушенето на плажа ще останат в миналото, когато остров Боракай, най-известното туристическо направление на Филипините, започн...

Преди това реса беше арестувана през февруари. Действията срещу нея от страна на властите в манила предизвикват критика в международен план.

"Този случай срещу Реса... е безпрецедентен и говори за решимостта на администрацията на Дутерте да затвори уебсайта заради провежданото от нея надеждно и последователно информиране за правителството", каза Карлос Конде от Хюмън райтс уоч (ХРУ).

Сайтът Раплър обикновено критикува президента и неговото правителство, включително за дълбоко вкоренената корупция на страната и действията на Манила срещу китайската търговия и инвестиции.

Но кампанията за борба с наркотиците на Дутерте е негова инициатива и той яростно я защитава от критики.

Изтъкнати критици на властта са хвърлени в затвора или са били изхвърлени от държавна работа. Сред тях е и първата жена в страната главен съдия на Върховния съд.

Руската журналистка е задържана от Службата за сигурност на Украйна

Руската журналистка Анна Курбатова, която работи за „Първи канал“, е задържана от представители на Службата за сигурност на...

Реса настоява, че сайтът не действа срещу Дутерте, казвайки, че просто си върши работата, за да се търси сметка от правителството за политиките, които следва.

Корпоративният регулатор на страната отмени лиценза на Раплър миналата година, но сайтът продължи да работи, като обжалва делото в съдилищата.

Миналия месец реса прекара една нощ в ареста, след като беше задържана в нейния офис, но после беше пусната под гаранция. Тези действия бяпа предприети срещу нея заради твърдение, че е оклеветила бизнесмен в статия, написана през 2012 г.

Правният екип на Реса заяви, че този пореден случай няма да попречи на Раплър да извърши работата си.

"Нека бъде ясно, че тези актове на тормоз няма да попречат на клиентите ни да изпълняват задълженията си като журналисти", адвокатът Франсис Лим. "Вярваме във върховенството на закона."

Откритото тяло в датски води е на изчезналата шведска журналистка

Датската полиция потвърди, че тялото на жена, открито в понеделник в морето край о. Амагер, принадлежи на изчезналата на 10 август швед...

Говорителят на Дутерте Салвадор Панело заяви, че арестът е просто изпълнение на закона и не е свързан с работата на Реса.

"Свободата на пресата няма нищо общо с обвиненията срещу г-жа Реса", каза той пред репортери. "Тя трябва да се концентрира върху защитата си в съда."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com