Бан Ки Мун: Сирийското правителство не защити цивилните

3741
Бан Ки Мун: Сирийското правителство не защити цивилните

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че сирийското правителство се е провалило в защитата на цивилните граждани. Той поиска спиране на кръвопролитието и на използването на тежки оръжия срещу населените места.

Очевидно сирийското правителство не успя да защити цивилните и международната общност има колективна отговорност да спазва Хартата на ООН и да действа на основата на нейните принципи. Това заяви Бан на пресконференция след среща с хърватския президент Иво Йосипович на остров Бриони.

Той изрази задоволство от решението на Съвета за сигурност на ООН за продължаване с 30 дни на мисията на 300 наблюдатели на Обединените нации в Сирия. Според него единодушният вот е "конструктивен сигнал". Бан настоя СС да удвои усилията, за да може заедно да постигне напредък към решаване на сирийската криза.

Генералният секретар на ООН призова всички страни в Сирия, правителството и опозицията, да прекратят безусловно въоръженото насилие и подчерта, че сирийското правителство на първо място трябва да спре убийствата и използването на тежки оръжия срещу градовете. Според Бан трябва бързо да се премине към мирен преход и политически диалог между сирийските страни в конфликта.

Редактор: Георги Иванов

Белгия съветва гражданите си да напуснат Сирия

Белгийското външно министерство призова гражданите си на сирийска земя да напуснат територията "незабавно" и посъветва останалите да из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com