Барозу и Ван Ромпой също поискаха трайно решение за Газа

20652
Барозу и Ван Ромпой също поискаха трайно решение за Газа
Снимка: Getty Images / Guliver

Вече три седмици Ивицата Газа страда от неприемливо насилие. Свидетели сме на погубени човешки животи, включително на деца и жени. Много са ранените, много са загубили имуществото си и всичко, което са имали. Това трябва да спре незабавно, пишат в обща позиция все още действащият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президентът на Европейския съюз Херман Ван Ромпой.

Осъждаме сурово продължаващите изстрелвания на ракети от „Хамас” към Израел. Израел има право да живее в мир в рамките на признатите му граници. А правото на защита следва да се прилага пропорционално, казват Барозу и Ромпой.

Израел призна, че е обстрелял училище с бежанци

Израелската армия призна в неделя вечерта, че е извършила стрелба по цел близо до училището в Рафа, при която най-малко десет палести...

В миналото често сме виждали тези цикли и знаем, че военните операции имат лимит на нещата, които могат да постигнат. Само утвърдено с преговори решение, от две автономни държави, живеещи една до друга, ще означава траен мир. Присъединяваме се към ООН и призоваваме и двете страни да прекратят враждебните действия. Готови сме да подкрепим активни преговори. Не бива да бъде пропилян нито един живот повече, завършват Барозу и Ромпой.

Междувременно от днес влезе в сила обявеното от Израел едностранно седемчасово прекратяване на огъня в голяма част от територията на Ивицата Газа, съобщи пресслужбата на израелските въоръжени сили, цитирана от световните агенции.

"Дадохме разрешение за хуманитарен коридор, който ще продължи 7 часа на територията на Ивицата Газа", посочи израелската армия за отбрана. Прекратяването на огъня няма да важи за района на гр. Рафах в Ивицата Газа, където военните действия продължават. Тома е осмото прекратяване на огъня по хуманитарни съображения от страна на Израел. То ще даде възможност да се достави хуманитарна помощ на населението на анклава. Ако обаче палестинците не се съобразят с тази стъпка, ние ще подновим огъня, заяви израелската армейска пресслужба, предаде БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com