X
 
 

Бразилия не позволи екстрадиция на обвинен за съучастие в преврата срещу Ердоган

897 0
photo of Бразилия не позволи екстрадиция на обвинен за съучастие в преврата срещу Ердоган
Снимка: Getty images/Guliver
Върховният съд на Бразили окончателно отказа на Турция да екстрадира бизнесмена Али Сипахи, предаде ГНЕС.

Турция обвинява Сипахи в тероризъм и връзка с водачите на опита за преврат от 2016 година. Бразилските съдии обаче решиха, че бизнесменът няма да получи справедлив процес в Турция и отхвърлиха искането на Анкара с единодушен вот.

Турция отбелязва трета годишнина от опита за преврат под мотото на национално единство

Днес, 15 юли, се навършват 3 години от опита за военен преврат в Турция. Над 1500 възпоменателни събития ще бъдат организирани в цялата...

Али Сипахи беше задържан в Бразилия и прекара известно време в ареста, но беше освободен през май и изчака решението на съда на свобода. Сипахи, който живее от 12 години в Бразилия, има ресторант в Сао Пауло, женен е и има дете. Той не крие, че работи за Бразилско-турския културен център и Турско-бразилската търговска камара - организации, свързани с движението "Хизмет" на проповедника Фетхулах Гюлен.

Гюлен, който от дълго време живее в САЩ, беше посочен от Турция като организатор на опита за преврат срещу Реджеп Ердоган. Той категорично отрича обвиненията.

Анкара нарича "Хизмет" терористична организация, но членовете ѝ твърдят, че това е мирно движение, което проповядва умерена форма на исляма и предоставя образование.

Десетки хиляди бяха арестувани в Турция по обвинения, че принадлежат към организацията. Турция дори проведе тайни операции за залавянето на членове на "Хизмет" в чужди държави, сред които Украйна и Косово.

Комисия в Турция възстановява неправомерно уволнените след преврата

В навечерието на третата годишнина от опита за преврат в Турция генералният консул на република Турция в Пловдив г-н Хюсейин Ергани пок...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители