Броят на насилствено разселените хора ще постави нов рекорд до края на 2015-а

8138
Броят на насилствено разселените хора ще постави нов рекорд до края на 2015-а
Снимка: Getty Images/Guliver

До края на годината броят на хората, които насилствено са принудени да напуснат домовете си, ще надхвърли досегашния рекорд от 60 милиона души. Това показва доклад на Върховния комисариат на ООН (ВКБООН) за бежанците, цитиран от BBC.

Според данните един на всеки 122 души днес е бил принуден да напусне дома си поради война, насилие или преследване. В тези над 60 млн. души се включват 20,2 млн. бежанци – най-големият брой от 1992 г. насам.

Белгия ограничава до 5 години срока на бежанския статут

Белгийското правителство ще приеме днес решение, според което отсега нататък срокът на предоставения статут на убежище няма да бъде н...

Основните фактори за увеличението на разселените са войните в Сирия и Украйна. Конфликтите в Афганистан, Сомалия и Южен Судан също са допринесли за ръста на бежанците, както и тези в Бурунди, Централноафриканската република, ДР Конго и Ирак.

Молбите за получаване на убежище са нараснали със 78% спрямо 2014 г. Германия е страната, която е получила най-много молби за искане на убежище – 159 000 до юни 2015, което е близо до броя в световен мащаб за цялата предходна година. В същото време властите в Берлин очакват желаещите да получат бежански статут да достигнат милион.

Хората, разселени в рамките на собствените си държави, са над 34 милиона. През всеки ден от първите шест месеца на годината бежанците са се увеличавали с по 4600 души, показват още данните на ВКБООН.

„Насилственото разселване вече оказва силно въздействие върху живота на всеки един от нас. Никога преди светът не е имал толкова голяма нужда от толерантност, съпричастност и солидарност към тези, които са загубили всичко“, коментира началникът на агенцията Антонио Гутерес.

Според доклада най-голям брой бежанци идват от развиващите се държави, в които има военен конфликт или които граничат със страна във война. Отбелязва се също, че нивата на доброволно завръщане (показател, който измерва доколко бежанците могат безопасно да се върнат по домовете си) са на най-ниските си стойности от три десетилетия насам.

ЕС одобри бързо гледане на идеята за паневропейска охрана на границите

Държавни лидери от 28-те страни от Европейския съюз одобриха бързо разглеждане на предложението за нова агенция за охрана на границите ...

Бежанската криза в Европа е отразена в доклада частично, тъй като ескалира през втората половина на годината – период, който е не е застъпен в проучването.

Ситуацията в ЕС

Броят на мигрантите и бежанците, пристигащи в Европа може да надмине 1 милион души към 22 декември, заяви на брифинг говорителят на Международната организация по миграцията (МОМ) Джоел Милман.

"Потокът бежанци към края на годината е толкова силен, че е възможно към вторник (22 декември), а дори по-рано да надмине един милион души", каза той.

По думите му цифрите ще бъдат поне четири пъти по-големи от броя бежанци, фиксирани през 2014 година.

Евродепутати ни разкритикуваха заради лошо отношение към бежанците

България бе остро разкритикувана заради лошо отношение към бежанците по време на дебат в Европарламента, съобщиха от пресцентъра на инс...

По данни на МОМ от началото на годината в Европа са пристигнали 990 671 мигранти и бежанци. 3695 души са загинали в морето при опит да се доберат до европейските брегове. От 16 октомври средно на ден са загивали по седем души.

Лидери сред европейските страни, приемащи бежанци, остават Гърция и Италия. Общо в Гърция от началото на годината са пристигнали над 800 000 души, от тях около 57 000 – само през декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com