Бъдещото палестинско правителство ще признае Израел

50564
Бъдещото палестинско правителство ще признае Израел
Снимка: Getty Images / Guliver

Палестинският президент Махмуд Аббас даде сигнал, че остава верен на поетите ангажименти към договорените от САЩ мирни преговори, като подчерта, че евентуалното бъдещо правителство на националното единство, договорено с „Хамас”, ще признава Израел.

Коментарът му явно има за цел да успокои опасенията на САЩ относно договореното правителство на националното единство с „Хамас” – ислямистко движение, заклело се да унищожи Израел и определено от Запада за терористична организация.

Израел прекрати мирните преговори с Аббас след постигнатото от палестинците помирение, а Съединените щати обявиха, че ще преразгледат годишната си помощ за палестинците в размер на стотици милиони долари.

„Правителството ще бъде под мое ръководство и моята политика. Сферата му ще бъде случващото се у дома. Аз признавам Израел и то ще признава Израел. Аз отхвърлям тероризма и насилието”, каза Аббас.

Сделката между „Хамас” и „Фатах” предвижда формиране на правителство от независими технократи до пет седмици и избори след шест месеца.

Противопоставянето на „Хамас” на Израел не е задължително да противоречи на позицията на Аббас, след като и двете страни да се договорили правителството на националното единство да не включва членове на „Хамас”, а да се състои от технократи.

Но израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли провеждането на разговори с подобно правителство. „Това е най-старият трик в учебника. Нарича се пред паравана – зад паравана, при който сенчести организации поставят отпред сладкодумци. Ние няма да преговаряме с правителство, подкрепяно от „Хамас”, в което „Хамас” има ефективна власт”, каза израелският премиер.

В същото време „Хамас” обяви, че няма да промени политиката си спрямо Израел. „Признаването на Израел от президента на Палестинската автономия Махмуд Аббас не е нещо ново. Важното е, че „Хамас” не е признала и никога няма да признае Израел”, каза говорителят Сами Абу Зухри.

„Хамас”, който контролира Ивицата Газа от 2007 г., има хиляди бойци и арсенал от ракети, и често води сражения с израелските сили.

От Вашингтон заявиха, че общо правителство с „Хамас” поставя под въпрос отпусканите 500 млн. долара всяка година на Аббас за нуждите на сигурността и бюджета. Бъдещо палестинско правителство трябва „скромно и изрично да се ангажира с неизползването на насилие, да признае държавата Израел и да приеме предишните споразумения между страните”.

САЩ поставиха условия на новото палестинско правителство

САЩ ще разгледат въпроса за прекратяване на икономическата си помощ за Палестина, ако властта на автономията не изпълни няколко услов...

Ройтерс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com