Червеният код заради смога в Пекин е отменен

2991
Червеният код заради смога в Пекин е отменен
Снимка: Gettyimages

Властите в Пекин отмениха „червения” код, въведен заради висящия над китайската столица смог, но замърсяването остава високо. Според новинарския портал „Сина”, цитиран от ТАСС, въпреки това влаковете на лекото метро по 15-та линия бяха принудени да намалят скоростта си заради влошена видимост, информира БГНЕС.

В момента съдържанието на опасни за здравето твърди частици PM 2,5 във въздуха са около 400 микрограма на кубически метър и надвишават препоръчаната от Световната здравна организация пределно допустима концентрация (ПДК) 16 пъти. „В редица райони на града видимостта е не повече от 300 метра и на машинистите бе препоръчано да намалят скоростта на движение”, съобщават властите.

Замърсяването в Пекин е 20 пъти над нормите на СЗО

Китайската столица осъмна в дебел смог. Според Центъра за мониторинг на околната среда съдържанието на вредни частици във въздуха в П...

Основни източници на съдържащите се в смога частици РМ 2,5 са изгорелите автомобилни газове и отходните продукти от ТЕЦ-овете и отоплителните централи. Тези частици проникват през белите дробове в организма и се натрупват в него. Медиците предупреждават, че това може да доведе до проблеми със сърдечно-съдовата система и онкологични заболявания.

В национален мащаб замърсяването засегна региона от град Сян в централните части на страната до Харбин на североизток. Смогът покри близо 2000 км., които включват 12 основни града на страната, но най-силно бе засегната столицата.

Червеният код създаваше редица ограничения на движението на автомобили в града, както и на работата на фабрики и сгради.

Освен че автомобилното движение и въглищата са сред основните причинители на замърсяването, смогът допълнително се влошава от метеорологичните условия и географията на Пекин. На юг и изток са столичните индустриални зони, а от север и запад градът е обграден от планини, които задържат скоростта на атмосферната циркулация.

Пекин обяви червен код заради смога

Пекин издаде първата си досега червена тревога за гъстотата на смога, предаде ВВС. В резултат на тревогата училищата в Пекин затварят ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com