Дагестан разследва Краснодарския химн за омраза

13292
Дагестан разследва Краснодарския химн за омраза

Властите в Дагестан са наредили анализ на химна на другия южен руски район Краснодар заради съмнения за екстремизъм, съобщи РИА Новости, цитирана от Стандарт нюз.

Законодатели от предимно мюсюлманската севернокавказка република Дагестан са забелязали, че химнът на съседната територия Краснодар, създаден преди век, съдържа текст, подбуждащ към етническа и религиозна омраза, тъй като използва негативен термин за хора от нехристиянско вероизповедание. 

Дагестан все повече напомня на Ивицата Газа

В Дагестан във връзка със запазващата се напрегната обстановка до септември ще бъдат предислоцирани от Чечня още 800 служители на орган...

Песента е написана през 1914 г. в чест на кубанските казаци, които са се били срещу Османската империя през Първата световна война. 

Президентът на Дагестан Рамазан Абдулатипов е наредил на експерти да извършат нормативен анализ и да преценят дали химнът на Краснодар съдържа елементи на подбуждане към етническа омраза. Ако проверката потвърди съмненията му, случаят ще бъде предаден на руския Конституционен съд, обясни говорителят на лидера Магомедбек Ахмедов. 

Отношенията между република Дагестан и територията Краснодар се обтегнаха миналия месец, когато двама футболни фенове запалиха дагестанския флаг на мач между отбора от Краснодар "Кубан" и дагестанския "Анджи" (Махачкала). Извършителите са задържани и им е наложена глоба. Според шефа по сигурността на руската висша лига, те не са фенове на "Кубан", а актът им е бил просто демонстрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com