Джон Кери: Афганистан се намира в критичен момент от прехода си

68278
Джон Кери: Афганистан се намира в критичен момент от прехода си
Снимка: Getty Images/Guliver

Афганистан се намира в "критичен момент" от прехода си. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери на фона на задълбочаващата се следизборна криза в страната, където кандидатите на президентските избори отхвърлиха неокончателните резултати.

Нарастват опасенията, че Афганистан може да се завърне към етническите кръвопролития по време на гражданската война от 1992-1996 г. Абдула Абдула - бивш боец от съпротивата срещу талибаните, остана на второ място според неокончателните резултати от президентските избори след Ашраф Гани. Но той заяви, че изборните резултати са били фалшифицирани и очаква да стане следващият президент, информира АФП.

Ашраф Гани Ахмадзай спечели президентските избори в Афганистан

Бившият финансов министър на Афганистан Ашраф Гани Ахмадзай е победителят от провелите се в страната президентски избори. Той получи 56...

"Това е критичен момент от прехода, който е от съществено значение за бъдещото управление на страната", заяви Кери пред репортери в Пекин. Той изрази надежда, че в следващите дни ще бъде намерен начин Афганистан да "поеме здраво бъдещето в ръцете си".

Държавният секретар каза още, че поддържа контакт и с двамата кандидати, както и с настоящия президент Хамид Карзай, информира БГНЕС.

"Бихме препоръчали и на двамата да не изразяват очаквания пред поддръжниците си, да покажат публично уважение към процеса на одит и отчетност и критично важно държавническо и лидерско поведение в момент, когато Афганистан очевидно се нуждае от него", заяви Кери. Той говори в Пекин след края на ежегодния стратегически и икономически диалог с китайски официални представители

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com