Една година от спасяването на най-самотния слон на света - Кааван (ВИДЕО)

4906
Една година от спасяването на най-самотния слон на света - Кааван (ВИДЕО)
Снимка: Четири лапи

Една година след спасителната мисия на ЧЕТИРИ ЛАПИ, най-самотният слон на света - Кааван живее свободно и щастливо в джунглата в Камбоджа, а Пакистан прие забрана за внасяне на слонове

Миналата година историята на слона Кааван докосна сърцата на мнозина по света. През ноември 2020 международната организация за хуманно отношение към животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, заедно с Управителния съвет за дивата природа на Исламабад (IWMB), местните власти и популярната певица Шер, спасиха Кааван от самотния му живот в зоопарк в Пакистан. Преди да бъде спасен, 36-годишният слон е живял осем години в плен.

На 30 ноември, се навърши една година от както ЧЕТИРИ ЛАПИ успя да транспортира - чрез самолет, тежащия повече от 5 тона Кааван до Кронг Сим Реап. Сега слонът е щастлив в новия си дом - в Убежището за диви животни в Камбоджа (CWS). Неговата история промени бъдещето на много други слонове. Благодарение на спасителната мисия на ЧЕТИРИ ЛАПИ и личната история на Кааван, тази година Пакистан забрани внасянето на слонове в страната!

„Животът в плен, в продължение на 35 години, му е нанесъл сериозна травма, но Кааван се възстановява бързо. Той вече се разхожда свободно и се наслаждава на калните и водни бани в просторните заграждения в джунглата. В зоологическата градина в Пакистан, слонът постоянно се движеше от ляво на дясно, което е признак на стереотипно поведение. Сега Кааван преоткрива естествените си инстинкти и може да се радва на компанията на други слонове, макар и през загражденията. Той най-сетне живее живота, който заслужава. Очаквам с нетърпение да го посетя възможно най-скоро, за да видя на живо промяната, която е успял да направи за последната година,“ казва Д-р Амир Халил, ветеринарен лекар на ЧЕТИРИ ЛАПИ, който ръководи спасителната мисия на Кааван и с когото слонът изгражда специална връзка.

Все пак Кааван все още не социализира с други слонове. Екипът в CWS в Камбоджа продължава да следи развитието му и ще определи дали той ще има другар. Дотогава, съседните заграждения позволяват на слоновете да свикват с миризмата на другия и да се докосват с хоботите си.

Влиянието Кааван: Пакистан забрани вноса на слонове

През септември 2021 Върховният съд на Исламабад прие забрана за внос на слонове в страната. Решението бе обявено, след като ЧЕТИРИ ЛАПИ посъветва Министерството на климатичните промени да не позволява на повече нови слонове да влизат в Пакистан, тъй като липсват обособени места с подходящи условия на живот за тях. Кааван пристига в Пакистан като подарък от Шри Ланка през 1985г. от 1990 г. и до смъртта ѝ през 2012г., той живее с половинката си Сахели. Но от тогава насетне, последният азиатски слон живееше самотен живот в плен. През май 2020 Върховният съд на Исламабад прие решение за преместването на всички животни от зоопарка Исламабад в убежища. Така, освен Кааван, и още 38 други животни бяха спасени и преместени от ЧЕТИРИ ЛАПИ в подходящи за вида им нови домове. Неговата история промени бъдещето на много други слонове, защото Исламабадският върховен съд забрани внасянето на слонове в Пакистан.

Слон е чест гост за вечеря на тайландско семейство (ВИДЕО)

Някои семейства, живеещи в джунглата, може да се страхуват от нещата, които се случват през нощта, но за едно домакинство в Тайланд гле...

Необикновена спасителна акция

ЧЕТИРИ ЛАПИ осъществи историческия трансфер на Кааван в сътрудничество с пакистанските власти и с подкрепата на певицата Шер. А благодарение на дарението на американския бизнесмен Ерик С. Марголис, слонът беше транспортиран със самолет до Камбоджа. За да се подготви Кааван за пътуването, екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ проведе тренировки с него за безопасно влизане и излизане от транспортния контейнер. Д-р Халил използва и креативни методи като серенади с песента “My way” на Франк Синатра, за да може животното да остане спокойно. В световен мащаб, само няколко възрастни слонове са били премествани със самолет. А за ЧЕТИРИ ЛАПИ това беше първият въздушен трансфер на слонове. "Спасяването на Кааван беше изключително преживяване. С подкрепата на Шер успяхме да транспортираме слона от Пакистан до Камбоджа, по време на глобална пандемия. Гордея се, че бяхме част от тази наистина уникална история" , споделя Д-р Амир Халил.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com