Хиляди бягат от насилие срещу местни общности във Филипините

4903
Хиляди бягат от насилие срещу местни общности във Филипините
Снимка: Getty Images / Guliver

Правозащитни организации обвиниха филипинската армия в тормоз и убийства на членове на местни общности, хванати в капана на продължаващият вече дълго време комунистически бунт на остров Минданао.

Според Human Rights Watch, цитирани от TIME, стотици лумад, обобщаващ термин за множеството различни коренни общности, са намерили убежище в лагер в Давао – най-големият градски център на Минданао – от май месец насам, когато са изтласкани от земите си заради военната офанзива срещу крайно лявата Нова народна армия. Хиляди избягаха само за последния месец към град Тандаг.

12 загинаха след атака на ПКК над полицейски минибус в Турция

Най-малко 12 турски полицаи бяха убити при бомбено нападение в Източна Турция, съобщава Анадолската новинарска агенция. Зад атаката най...

През пролетта тази година, базираната в Банкок католическа информационна агенция UCA News съобщи, че трима членове на племенната група блаан в Минданао са били измъчвани от военните, за да признаят, че са комунистически бунтовници.

През август войници бяха обвинени в убийството на петима души от семейство лумад, включително две деца, в провинция Букиднон. Според „Минила Таймс“ военните са заявили, че тези хора са комунистически партизани. Нова народна армия отрича това.

По данни на правозащитната организация „Карапатан“, няколко седмици по-късно членове на милицията Махагат-Багани, за която се смята, че е подкрепена от официалните власти, уби директора в местно училище в Суригао дел Сол. По данни от разследването, членове на паравоенната организация са щурмували училището в 4 сутринта на 1 септември, като са държали на мушка учителите.

„Мислех, че такива неща могат да се случат само във филмите“, заявява пред TIME Гари Паяк, един от учителите доброволци в училището в онази нощ. „Никога не съм смятал, че тези неща могат да се случат точно пред очите ми.“

След убийството над 2000 местни жители са избягали от домовете си в посока град Тандаг, където са подслонени в спортен комплекс на открито. Махагат-Багани са обвинени също в убийството на двама племенни лидери – Дионел Кампос и братовчед му Бело Синзо.

Земетресения в Индонезия и Филипините

Земетресение с магнитуд 5,1 е било регистрирано на изток в Индонезия, съобщава РИА Новости. Епицентърът на труса е бил 165 км североза...

Филипинската армия категорично отрича всяко съучастие с Махагат-Багани и заяви, че приветства предложението на организацията „Карапатан“ въпросът с насилието да се представи през Съвета на ООН по правата на човека.

Според официални изявления на филипинската армия, военните части са се намирали в района единствено, за да прочистят областите от Нова народна армия и да се осигури медицинска помощ.

Споровете за ресурси и земя лежат в основата на последното насилие. Според Она Томес, антрополог в Националния университет на Сингапур, някои членове на лумад се присъединяват към Нова народна армия през 1970 година, за да се борят с разширяването на мините и дърводобива в земите си.

След въвеждането на Закона за правата на коренното население през 1997 година лумад имат официални права върху бащините им земи. Въпреки това, Томес казва, че големите дърводобивни фирми намират начини да заобиколят закона с подкупване на местни бюрократи, но и племенни водачи.

„Ако някой иска да извършва дърводобив, трябва да получи разрешение“, заявява Томес пред TIME, „Тези големи корпорации, заради парите които имат, не само подкупват правителствени служители, но и хора вътре в общностите.“

28 жертви на тайфуна Хагупит на Филипините

Тайфунът Хагупит отслабва и се изтегля от Филипините, след като взе най-малко 28 жертви в източните и централни провинции на страната и...

Снимка: архив

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com