Хутите изстреляха балистична ракета по още един кораб, но не уцелиха (ВИДЕО)

1784
Хутите изстреляха балистична ракета по още един кораб, но не уцелиха (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Йеменските бунтовници хути, подкрепяни от Иран, продължават с морските нападения в кампанията си за оказване на натиск срещу Израел заради войната в Ивицата Газа. На 14 декември те изстреляха балистична ракета по контейнеровоз, пътуващ през важния проток Баб ел-Мандеб, но за щастие, тя не попадна директно в кораба.

Кадри в социалните мрежи показаха горящия товар на плавателния съд:

Ракетата, изстреляна в четвъртък, се е разпръснала във водата близо до Maersk Gibraltar - контейнеровоз, плаващ под флага на Хонконг, който е пътувал от Салала (Оман) до Джеда (Саудитска Арабия), съобщи Централното командване на американската армия.

"Въпреки че в този инцидент не са замесени американски сили, продължаваме да следим ситуацията отблизо. Тези нападения продължават да застрашават международната морска сигурност", гласи още съобщението, цитирано от The Washington Post.

Предишните нападения на хутите

Хутите отдавна заплашиха, че ще атакуват всеки кораб, който според тях отива или идва от Израел. Припомняме, че преди седмици те отвлякоха кораба Galaxy Leader с двама българи на борда. Вчера пък на абордаж в Арабско море е бил взет плавателният съд "Руен" - българска собственост - плаващ под малтийски флаг. На него има осем българи. Твърди се, че отново хутите са отговорни.

Още: Отвлякоха български кораб край Йемен

Йеменските бунтовници отдавна обстрелват кораби в Червено море, а американските сили там и съюзниците им са нащрек да свалят ракети и дронове.

Ракетният обстрел

Британската военна служба "Морски търговски операции на Обединеното кралство", която следи морските пътища в Близкия изток, пусна предупреждение за инцидент в пролива Баб ел-Мандеб, който разделя Източна Африка от Арабския полуостров. По-късно в четвъртък военен говорител на хутите заяви, без да представи доказателства, че бунтовниците са ударили кораба с дрон, след като екипажът му не е отговорил на призива на бунтовниците да се предаде.

Говорителят на подкрепяните от Иран бойци, бригаден генерал Яхия Сари, твърдеше, че корабът се е насочил към Израел - отново без да предостави доказателства в подкрепа на твърдението.

Още: „По-скоро пиратско, за което ще се иска откуп”: Капитан за нападението над кораба „Руен”

Собственикът: Моряците са невредими

Maersk - един от най-големите превозвачи в света и собственик на плавателния съд, излезе с изявление, в което съобщи за нападението. "Съобщава се, че екипажът и плавателният съд са в безопасност", заяви компанията. "Безопасността на екипажа и кораба ни е наш основен приоритет и се предприемат всички възможни мерки за сигурност, за да се гарантира, че ще ги отстраним от пътя на опасността".

"Неотдавнашните нападения срещу търговски кораби в пролива Баб ел-Мандеб са изключително обезпокоителни. Настоящата ситуация излага на риск живота на моряците и е неустойчива за световната търговия. Тъй като тя не може да бъде решена самостоятелно от световната корабоплавателна индустрия, ние призоваваме за политически действия, които да осигурят бързо намаляване на напрежението", гласи още съобщението.

В сряда две ракети, изстреляни от територия, контролирана от хутите, улучиха търговски танкер, натоварен с произведено в Индия гориво за реактивни двигатели. Това пак стана близо до Баб ел-Мандеб.

Също близо до пролива ракета, изстреляна от хутите в понеделник вечерта, се заби в плаващ под норвежки флаг танкер в Червено море.

Още: Френски военен кораб е свалил дрона на хутите при атаката срещу норвежкия танкер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com