Ирак ли ще е фронтът, където военно ще се сблъскат САЩ и Иран?

6127
Ирак ли ще е фронтът, където военно ще се сблъскат САЩ и Иран?
Снимка: Getty Images / Guliver

Съединените щати извършиха първите въздушни удари от почти десетилетие срещу подкрепяните от Иран милиции в Ирак и Сирия на фона на ескалация на конфронтацията между двете сили в Близкия изток, пише британският вестник The Times, предаде Агенция "Фокус".

Според информацията, американците са бомбардирали 5 бази, използвани от "Катаеб Хизбула" - шиитска милиция, създадена от Иран, за да налага иранските интереси в Ирак. Три от ударените бази са в Ирак и две са в Сирия, където милицията подкрепя правителството на Башар Асад.

Иран: Ударите на САЩ в Ирак са подкрепа за тероризма

Иран заяви, че САЩ са показали "подкрепата си за тероризма", като са извършили въздушни удари по силите в Ирак, нанесли от своя страна ...

Пентагона твърди, че е реагирал на ракетна атака в петък вечер срещу армията на САЩ и Ирак край Киркук, за която обвинява милицията. Американски подизпълнител беше убит, а четирима американски и двама иракски войници бяха ранени, когато бяха изстреляни 30 ракети в базата в северния иракски град.

Случилото се в Ирак е първи сблъсък, откакто през 2011 година по-голямата част от американските военни там бяха изтеглени. Като част от гражданската война в Ирак милициите, подкрепяни от Иран, се сражаваха срещу американските и британските войски.

"В отговор на многократните атаки на "Катаеб Хизбулла" срещу иракските бази, които са домакин на операция Н"епоколебима решителност" срещу "Ислямска държава", американските сили са нанесли прецизни отбранителни удари, които ще влошат способността на "Катаеб Хизбулла" за извършване на бъдещи атаки", заяви Джонатан Хофман, главен говорител на Пентагона. В иракско военно изявление се казва, че четирима бойци на милицията са убити и 30 ранени при ударите само в Ирак, въпреки че има съобщения, че най-малко 25 души са загинали.

Въпросът сега е как ще реагира Иран и ще има ли ескалация на напрежение? Защото САЩ не възнамеряват да се ограничат с това, ако проиранските милиции продължават да пречат, става ясно от думите на американския министър на отбраната Марк Еспър.

В Иран не предстои нищо добро

Военни заплахи, икономическа криза и брутално потушени протести - така изглежда отминаващата година за Иран. През март предстоят парлам...

В неделя вечерта имаше съобщения, че американски персонал в близост до Багдад е бил ударен от минометен огън.

Южен Ирак, доминиран от шиити, преживя повече от два месеца тежки протести, започнали с недоволство срещу корупцията в правителството, но все повече се фокусират и върху Иран, който подкрепя премиера Адел Абдул-Махди. Американските сили, иракската армия и военновъздушните сили и дори милициите обявиха вчера съвместна операция против "Ислямска държава" в Северен Ирак; парадоксален знак на сложен танц, много външни сили играят както в Ирак, така и в Сирия, докато се борят за преимуществo.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com