Иракски Кюрдистан: Дойде време за референдум за независимост

3849
Иракски Кюрдистан: Дойде време за референдум за независимост
Снимка: Getty Images / Guliver

Лидерът на автономния регион Иракски Кюрдистан Масуд Барзани заяви, че е „дошло времето“ кюрдите в страната да проведат референдум по въпроса за своя независима държава, съобщиха от неговия кабинет.

“Дойде времето и условията сега са подходящи за това хората да вземат своето решение посредством референдум за своето бъдеще“, каза Барзани, цитиран от БГНЕС.

Преди дни стана ясно, че иракските кюрди копаят изкоп, с който ще се отделят от Ирак. Разделителният ров ще е дълг 1000 км - от Рабия на сирийско-иракската граница до Ханакин на границата с Иран.

В Иракски Кюрдистан уверяват, че става дума за окоп, необходим за защита от групировката „Ислямска държава“. Пешмергите (кюрдските отряди за самоотбрана) твърдят, че ровът ще им помогне да неутрализират смъртоносните атаки на ИД, при които срещу техните позиции летят камиони бомби, зад чиито волана седи камикадзета.

ПКК трябва да напусне Иракски Кюрдистан, заявиха управляващите в Ербил

Кюрдските бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) трябва напуснат Иракски Кюрдистан, за да не допуснат турските въздушни удар...

Изкопът няма да мине по официалната граница на автономията, а по линията на територията, която кюрдите контролират в Ирак.

В Багдад се съмняват, че съоръжените се копае единствено срещу ИД. „Ние смятаме, че Кюрдистан възнамерява да се отдели от Ирак и това е опит на Масуд Барзани да обяви независимост", заяви пред „Войс ъв Америка“ председателят на парламентарната комисия по отбрана Саад Юсиф ал-Мутаби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com