Иран нажежава войната в Израел: 3 дни на атаки срещу американски цели в Ирак (ВИДЕО)

5312
Иран нажежава войната в Израел: 3 дни на атаки срещу американски цели в Ирак (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Вече три поредни дни подкрепяни от Иран милиции атакуват американски военни обекти в Ирак. На 20 октомври на атаки бяха подложени Международното летище в Багдад и военновъздушната база "Харир". Базата беше атакувана от групата "Ислямска съпротива в Ирак", която е подкрепяна от Иран – твърдението на екстремистите е за атака с два дрона и че те ударили целите, към които били насочени. Това е четвърта атака в последните три дни, за която групата поема отговорност.

ОЩЕ: Ранени американски войници след удар с дрон по база на САЩ в Ирак (ВИДЕО)

Не е ясно кой точно атакува Международното летище в Багдад – то беше подложено на ракетен обстрел, изстреляни са две ракети. Иракските сили за сигурност откриха използваната ракетна установка в съседен на летището квартал.

Има и предупреждения, че атаките срещу американски военни сили и бази в региона ще продължат, пише в дневния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. Организацията "Бадр" повтори заплахата си да има атаки срещу САЩ, ако те се намесят във войната в Израел. А "Асшаб ал Кахф" заплаши да използва самоделни взривни устройства за атаки срещу американски цели.

На този фон иранският военен министър бригаден генерал Мохамед Реза Аштани описа визитата на американския президент Джо Байдън в Израел като план на САЩ "да усложнят" ситуацията в Близкия изток. Аштани каза това в телефонен разговор с иракския си колега Тхабет ал Абаси.

Иран дърпа конците

На този фон се припомня, че бригаден генерал Исмаил Гхаани предупреди сирийския диктатор Башар ал-Асад, че Иран ще използва Сирия като втори фронт, ако войната в Израел се разшири географски - информация на иранския журналист Мустафа Наджафи, който работи за Иранската държавна информационна агенция. Иранската цел – подкрепа за ливанската терористична групировка "Хизбула". Гхаани е командир на Революционната гвардия на Иран.

Вече има предупреждение от ирански военен източник, че при нужда Иран ще започне "ограничена военна операция" в защита на "Хизбула" в района на Голанските възвишения. Има и данни за разположени в северозападната част на Сирия ирански милиции, готови да се намесят при нужда. А Сирийската обсерватория за защита на човешките права предупреди, че в провинция Дейр-ез-Зор се докарват и разполагат ирански оръжия и оборудване.

Всичко това се случва при продължаваща официална реторика от Иран, че Израел е "новата Ислямска държава", защото израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече "Хамас" "новите нацисти" - думи на иранския външен министър Хосеин Амир-Абдолахян, като сравнението с ИДИЛ беше направено заради удара по гръцката църква в Газа: Израелската армия удари по над 100 цели на Хамас, включително подземен тунел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия