Израел планира изключително големи лагери за стотици хиляди палестинци?

2596
Израел планира изключително големи лагери за стотици хиляди палестинци?
Снимка: Getty Images

Според информация в медиите Израел е предложил преди планираната военна офанзива в Рафах населението на града да бъде евакуирано в палаткови лагери. Както съобщава "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на египетски официални лица, в югозападната част на крайбрежната ивица ще бъдат създадени 15 лагера с по около 25 000 палатки. Египет, който граничи с Рафах, ще отговаря за тяхното изграждане, четем в публикация на германската общестевно-правна телевизия ARD.

Израел смята Рафах за последния бастион на терористичната организация Хамас в ивицата Газа. По данни на ООН обаче в града, който преди войната е имал около 300 000 жители, междувременно живеят 1,3 милиона души. Повечето от тях са избягали там от други части на ивицата Газа - отчасти и по нареждане на израелските военни.

Терористите от Хамас планират да ползват цивилното население в Рафах като жив щит, заяви вчера говорителят на израелското правителство Ейлон Леви. Затова те трябва да бъдат изведени на безопасно място преди офанзивата. В тази връзка говорителят призова хуманитарните организации на ООН да съдействат.

Още: Денков отвърна задочно на Тръмп: България си научи урока (ВИДЕО)

"Няма да участваме в разселването"

Планираната от Израел военна офанзива в Рафах среща силна международна критика. При всичко, което се случва в южната част на региона на границата с Египет, трябва да се подсигури защитата на цивилното население, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик: "Няма да участваме в разселването на хора", категоричен е той. Аргументите му: в ООН се съмняват, че в ивицата Газа са останали сигурни убежища: "Не можете да връщате хора в райони, които са осеяни с боеприпаси. Да не говорим за липсата на подслон там", е цитиран още да казва той.

Подобно предупреждение отправи и американският президент. Вчера Джо Байдън заяви, че операцията не трябва да започва, без преди това да е изработен "надежден план за осигуряване на безопасността и подкрепата на повече от един милион души, които търсят закрила там" (в Рафах, б.ред.). Правителството на САЩ винаги е давало ясно да се разбере, че е против всякакъв вид експулсиране на палестинци от ивицата Газа.

Йорданският крал Абдула II също предупреди, че израелската офанзива "със сигурност ще доведе до нова хуманитарна катастрофа". Китай пък призова Израел да прекрати военната си операция в южната част на ивицата Газа и да направи всичко по силите си за недопускане на нова хуманитарна катастрофа, посочва ARD.

Още: Три държави предупредиха Израел да не предприема "катастрофална" операция в Рафах

Мирен план за граничния район с Ливан

В същото време пристигат съобщения за подготвян от Франция мирен план, който трябва да осигури спокойствие по границата между Израел и Ливан. Ливанският министър-председател Наджиб Микати вече е информиран за френския план, който предвижда бойците на подкрепяната от Иран терористична организация Хизбула, както и на други милиции, да се изтеглят на десет километра от границата с Израел, като същевременно в района бъдат разположени до 15 000 войници от редовната ливанска армия, съобщи Ройтерс.

Пред агенцията високопоставен член на Хизбула е казал, че те няма да обсъждат "никакви въпроси, свързани със ситуацията в Южен Ливан", преди да спрат атаките срещу Газа, добавя ARD.


Източник: Дойче веле

Още: Аналена Бербок: Израелска операция в Рафах би довела до хуманитарна катастрофа

Нетаняху не се отказва от офанзива в Рафах

След фатална атака: Израел удари мощно Ливан (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com