Израел разработва обещаващ лек срещу коронавирус

8656
Израел разработва обещаващ лек срещу коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

90% от пациентите, лекувани с новото израелско лекарство EХ-CD24, биват изписвани за 5 дни. Около 93% от пациентите с тежък коронавирус, лекувани с новия израелски препарат се възстановяват в рамките на дни, съобщава в. „Джерусалем пост“, пише БГНЕС.

Лекарството е във фаза II на проучването и се прилага в няколко гръцки болници. То е разработено от екип на телавивския медицински център „Сураски“. Резултатите при фаза II потвърдиха първоначалните от фаза I, които проучвания бяха проведени в Израел миналата зима. При тях 29 от 30 пациенти с умерен или тежък коронавирус се възстановиха в рамките на няколко дни.

Великобритания одобри обещаващо лекарство срещу COVID-19

Агенцията по контрол на лекарствата и изделията с медицинско предназначение на Великобритания (MHRA) одобри първия препарат със съдържа...

„Основната цел на това изследване беше да се потвърди, че лекарството е сигурно“, каза проф. Надир Арбер. „Досега нямаме регистрирани никакви значителни странични ефекти при нито един от пациентите и в двете групи“. Изпитването се провежда в Атина, тъй като в Израел няма достатъчно подходящи пациенти. Водещ в тази дейност е гръцкият комисар по коронавируса проф. Сотирис Циодрас.

Абер и неговият екип разработиха препарата на базата на молекула, която професорът изследва от 25 години, наречена CD24, която естествено присъства в тялото. „Важно е да напомним, че 19 от 20 пациенти с COVID-19 нямаха нужда от никаква терапия“, казва Абер. „След период от между 5 и 12 дни само 5% от пациентите започват да се влошават.“

Основна причина за клиничното влошаване на пациентите се здължи на свръх активиране на имунната система, известно още като цитокинова буря. В случая с пациенти с COVID-19 системата започва да атакува здрави клетки в белите дробове. „Именно това е проблемът, към който е насочено нашето лекарство“, каза професорът.

CD24 е малък протеин, който е закотвен в мембраната на клетките и изпълнява много функции, включително регулиране на механизма, отговорен за цитокиновата буря. Арбер подчерта, че техният препарат EXO-CD24 не засяга имунната система като цяло, а само се насочва към този специфичен механизъм, като помага да се намери отново правилния му баланс.

СЗО тества три лекарства за болни от коронавирус

Световната здравна организация (СЗО) обяви големи международни изпитания на три лекарства срещу COVID-19. Тепърва се очакват резултати ...

Професорът изразява задоволство от разработеният прецизен медикамент. „Например стероидите изключват цялата имунна система. Ние балансираме тази част, която отговаря за цитокиновите бури, използвайки ендогенния механизъм на тялото, т.е. инструментите, налични в самото тяло.“

Екипът вече е готов за провеждане на финалната фаза на изследването. „Колкото и обещаващи да са резултатите от първите фази на лечението, никой не може да е сигурен в нищо, докато резултатите не бъдат сравнени с тези на пациентите, лекувани с плацебо.“ В изпитанието ще участват 155 пациенти, като две трети от тях ще получават лекарството, а една трета – симулирана интервенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com