Японският премиер призна: Не се справихме с ядрената криза

5090
Японският премиер призна: Не се справихме с ядрената криза
ече не можем да се извиняваме с това, че се е случило нещо непредсказуемо, заяви Йошихико Нода

Японският премиер Йошихико Нода призна днес, че правителството се е провалило в реакцията си на ядрената криза след земетресението и вълната цунами миналата година, огласявало е с голямо закъснение решаваща информация и твърде много е вярвало в мита за безопасността на ядрената енергетика.

Вече не можем да се извиняваме с това, че се е случило нещо непредсказуемо, което не сме могли и да си представим. За да се справяме с кризи е нужно да си представяме и онова, което би могло да надхвърли въображението ни, каза Нода, цитиран от Асошиейтед прес.

Японското правителство проучвало сценарий за мащабна евакуация

Най-лошият сценарий на японското правителство в разгара на ядрената криза с централата "Фукушима-1" миналата година е предвиждал евакуа...

Премиерът направи изявление пред репортери в официалната си резиденция преди годишнината на 11 март от природните бедствия, които отнеха живота на близо 20 000 души в Североизточна Япония и предизвикаха най-тежката ядрена криза след Чернобилската катастрофа през 1986 година. Япония извлече важни поуки да бъде по-добре подготвена за евентуално цунами и да избягва предпоставки за енергийни сривове, каза той. След бедствията на 11 март миналата година в Япония работят само два от общо 54 ядрени реактора.

Японският премиер потвърди, че страната ще разнообрази енергийните си източници, но не се ангажира с твърдение, че ядрената енергетика ще бъде изоставена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com