X
 
 

Каква ще е реакцията на ЕС относно Сирия - изглежда нови санкции

1456 0
photo of Каква ще е реакцията на ЕС относно Сирия - изглежда нови санкции
Снимка: Getty images/Guliver
Европейският съюз разглежда налагането на нови санкции на Сирия, включително включването в черния списък на още хора за разработването и използването на химическо оръжие, става ясно от проект за изявление на външните министри на блока, съобщи в. "Джерусалем пост". Засега в изявлението не се споменават никакви военни стъпки, както призова Фадел Абдул Гани, ръководител на Сирийската мрежа за човешки права.

Министрите се срещат в понеделник, 16 април, за да обсъдят Сирия на фона на перспективата за западни военни действия заради подозрение за химическа атака от страна на правителството на 7 април. Всеки удар рискува конфронтация с Русия, която допринесе за успехите на президента Башар Асад във войната.

Шест ключови факта за войната в Сирия

Оказа се, че Сирийската война е бавно еволюираща катастрофа, която обхвана почти цялото земно кълбо. По-надолу Аманда Ериксон, автор в ...

Високопоставени представители на ЕС в аявиха, че "доказателства ясно сочат към сирийския режим" при разследването на атаката в град Дума.

Американският президент Доналд Тръмп предупреди за военни удари в отговор, а френският държавен глава Еманюел Макрон заяви, че има доказателство, че сирийското правителство е извършило атаката. Британският премиер Тереза Мей пък спечели подкрепа от министрите си, за да предприеме действия със Съединените щати и Франция, за да попречи на по-нататъшното използване на химическо оръжие от Сирия.

Засега Германия, Италия и Холандия заявяват, че няма да се присъединят към никакви военни действия. Останалата част от ЕС отказва да обсъди позицията си преди понеделнишките разговори на министрите.

Дипломати и длъжностни лица в Брюксел подчертаха, че проектостановището на министрите, подготвено предварително и видяно от Reuters, може да се промени през почивните дни в зависимост от развитието на ситуацията. Понастоящем то се позовава на съществуващите санкции на ЕС по отношение на Сирия, чийто черен списък включва 257 души за "жестоки репресии" на цивилни граждани, както и за извличане на ползи от или за подкрепа на режима.

Тръмп продължава с консултациите какво да прави за Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе за пореден път телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, за да обсъди с него по-н...

"През юли 2017 година и през март 2018 година ЕС наложи допълнителни ограничителни мерки върху сирийските високопоставени служители и учени за ролята им в разработването и използването на химическо оръжие и е готов да обмисли налагането на допълнителни мерки в бъдеще. ЕС ще продължи да обмисля по-нататъшни ограничителни мерки срещу Сирия, докато репресиите продължават", се казва според проекта на текста.

ЕС също така ще повтори, че няма да плаща за възстановяването на Сирия без политически диалог между Дамаск и опозицията, критикува Русия, Иран и Турция за военната им намеса в Сирия и призовава за отчетност за престъпления, извършени във войната, включително за използването на химическо оръжие.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители