Крал Абдула II: Война САЩ-Иран ще донесе неизразим хаос

4301
Крал Абдула II: Война САЩ-Иран ще донесе неизразим хаос
Снимка: Getty Images / Guliver

Война между САЩ и Иран би предизвикала неизразим хаос в света, заяви йорданският крал Абдула II пред Европейския парламент.

Въпреки че Вашингтон и Техеран понастоящем се намират в неразрешена ситуация след военни действия през последните две седмици, кралят каза на Европейския парламент, че опасността не е отминала.

Йорданският крал Абдулла II: Терористичният наплив към Европа е политика на Турция

Кралят на Йордания Абдулла II даде лична оценка за състоянието на региона по време на срещата си с американския сенатор Джон Маккейн и ...

"Ами ако следващият път нито една страна не отстъпи от ръба, като ни повлече към непреодолим хаос? Война с всички средства застрашава стабилността на целия регион", каза той.

„Нещо повече - рискува да предизвика масивни сривове на цялата глобална икономика, включително пазарите, заплашва с възобновяване на тероризма в целия свят.“

Тревожният сигнал беше сред редица други предупреждения от крал Абдула II, прозападен лидер, чиято страна е относително спокойно място в Близкия изток.

Призовавайки за по-голяма водеща роля и „търпение“ за справяне с напрежението, Абдула изрази загриженост относно развитието в Сирия и Ирак.

Британският посланик напусна Иран

Посланикът на Великобритания в Техеран Роберт Макайър е напуснал Иран в съответствие с правилата, предава РИА Новости, като се позовава...

"Какво ще стане, ако Сирия остане заложник на глобалните съперничества и затъне обратно в граждански конфликт? Какво става, ако видим, че отново се появява Ислямска държава и Сирия се превърне в база за атаки срещу останалия свят?" попита той.

Размириците в Ирак, каза той, рискуват да насочат тази страна към цикъл „възстановяване и рецидив - или, още по-лошо, конфликт“.

Той също така взе отношение по Либия, един от най-големите външнополитически въпроси, пред които е изправен ЕС, заедно с Иран.

"Ами ако Либия се разпадне във всеобхватна война и в крайна сметка стане пропаднала държава, която няма власт над своето население и не може да защити националните си граници? Какво става, ако Либия е новата Сирия, просто много по-близо до континента, който всички наричате у дома?", попита той, като заяви, че подобни сценарии трябва да бъдат разгледани сега, за да не се превърнат в реалност.

Рухани: Европейските войници в Бликия Изток може да са в опасност

Държавният глава на Иран Хасан Рухани предупреди, че европейските войници, изпратени в страните от Близкия изток, "може да са в опаснос...

Йорданският монарх също така се спря на израелско-палестинския конфликт и заяви, че Израел се опитва да наложи на палестинците „немислимо решение“. Еврейската страна се надявала вариантът със създаване на две държави да избледнее в съзнанието на международната общност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com