Кралица Рания призова мюсюлманите да въстанат срещу ИД

11328
Кралица Рания призова мюсюлманите да въстанат срещу ИД

Йорданската кралица Рания призова мюсюлманите по целия свят да въстанат срещу „Ислямска държава” и „атаката й по цивилизацията”.

44-годишната кралска особа, която е една от най-влиятелните жени в арабския свят, говори на фона на заплахата ислямистката групировка да унищожи древния град Палмира в Сирия. Говорейки пред „МейлОнлайн, кралицата каза: „Това е атака по цивилизацията, това е поредното от варварствата, които са извършвани от „Ислямска държава” и групировките като нея. Палмира е едно от най-големите съкровища в региона и света – то показва как ние се сблъскваме с глобална заплаха не само за арабите и мюсюлманите, а и за целия цивилизован свят”.

"Ислямска държава" може да купи атомна бомба от Пакистан до една година

„Ислямска държава“ е разпространила в интернет пропагандни материали, в които се твърди, че групировката се развива толкова...

От ЮНЕСКО заявиха, че разрушаването на древните сгради и артефакти в Палмира ще бъде „огромна загуба за човечеството”. Световни лидери като френския президент Франсоа Оланд призова за директни действия за спасяването им. „Напълно съм съгласна с това”, казва кралицата, която участва в Световния икономически форум, провеждащ се в курорт на бреговете на Мъртво море, предаде БЛИЦ.

През март „Ислямска държава” разруши антики в древния иракски град Дур Шарукин, близо до Мосул, в рамките на кампанията си да „унищожат историята на човечеството”. „Ние сме пазители на тези съкровища и не трябва да бездействаме, докато важни културни артефакти се унищожават. Това е сърцераздирателно. Същото се случи в Ирак – това е наследство на света и човечеството, ние сме длъжни да го опазим. Ще изгубим много, ако не се изправим пред тази заплаха, която не зачита никакви граници”, каза кралица Рания.

По думите на кралицата, войната срещу „Ислямска държава” трябва да бъде водена от мюсюлманите и арабите, с подкрепата на международната общност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com