Мащабна чистка след метежа в Турция, близо 6000 арестувани, броят им расте

2561
Мащабна чистка след метежа в Турция, близо 6000 арестувани, броят им расте
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди генерали, съдии и прокурори са арестувани при мащабна операция в цяла Турция за предполагаема съпричастност към осуетения опит за военен преврат срещу президента Реджеп Ердоган, съобщават турските медии.

Близо 6000 са задържаните до момента в Турция, заяви министърът на правосъдието Бекир Боздаг и добави, че чистката продължава

В събота турското правителство обяви ареста на близо 3000 военнослужещи за ролята им в предприетия в късно в петък опит да бъде свален режимът – опит, който се провали в събота след нощ на сблъсъци, довели до смъртта на най-малко 256 души в Истанбул и Анкара.

Чистката започна веднага след като пучът се провали и предизвика тревога в чужбина. Американският президент Барак Обама припомни на Турция, че всички засегнати страни трябва да действат в рамките на правовата държава.

Според телевизия NTV досега са арестувани 34 генерали. Това са преди всичко емблематични фигури в турските въоръжени сили като Ердал Йозтюрк, командващ трета армия, и Адем Худути, командващ втора армия.

Турските власти приключиха операцията по задържане на метежниците в сградата на Генералния щаб в Анкара

Операцията по обезвреждането на поддръжниците на държавния преврат в Турция в района на Генералния щаб на въоръжените сили в Анкара е з...

Рано сутринта в неделя в град Денизли, западната част на страната, бе арестуван командирът на гарнизона Йозхан Йозбакир заедно с 51 войници, предаде Анадолската агенция.

Още един висш офицер от военновъздушните сили и други военни с висок чин бяха арестувани за предполагаема връзка с провалилия се бунт в базата Инджирлик, използвана от международната коалиция за атаките срещу джихадистите в Сирия, пише днес в. Хюриет“. Генерал Бекир Еркан Ван бе задържан в събота заедно с десетина други офицери в самата база, добавя всекидневникът, като уточнява, че те са бил подложени на разпит.

Според турски представител, на който се позовава AFP, Анкара подозирала, че базата Инджирлик – затворена от събота - е била използвана за зареждане на изтребители, използвани от пучистите в петък вечерта.

Чистката не се ограничава с армията, изтъква Анадолската агенция, като изтъква, че заповеди за арест са издадени срещу 2745 съдии и прокурори в цяла Турция. Трудно е да се прецени общият брой на арестуваните. Според агенция Доган 44 съдии и прокурори са задържани нощес в град Кония и 92 в Газиантеп.

Разследването е поверено на прокурори от Анкара. Арестуваните лица са обвинени във връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетулах Гюлен. Сам президентът Реджеп Ердоган го обвини, че е подстрекателят на метежа, което имамът категорично отхвърли.

Общо 265 загинали, 1440 ранени, 2800 арестувани военни в Турция

При опита за преврат в Турция тази нощ са загинали 161 души - цивилни и от правителствените сили, 1440 са ранени. Броят на жертвите сре...

Междувременно стана ясно, че отделни групи поддръжници на опита за преврат в Турция отказват да се предадат на властите, съобщава Sky News Арабия. По информация на телевизията неголеми групи пучисти отказват да сложат оръжие. Те обаче не представляват опасност от нов метеж. Според източник на Sky News групите са съсредоточени в Истанбул. Всички останали турски градове са под пълния контрол на властите.

По-рано осемте турски военнослужещи, които избягаха с хеликоптер в Гърция след провалилия се опит за военен преврат, бяха откарани при повишени мерки за сигурност на разпит пред прокурор в съдебната палата на Андруполис, предаде турският ТВ канал Хабер Тюрк. Срещу тях са повдигнати обвинения в незаконно пресичане на държавните граници и опит да поставят в опасност приятелските връзки между Турция и Гърция. Очаква се след официалното решение на прокурора да започне процедура за екстрадирането им.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас вече заяви в телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган, че ще направи необходимото за екстрадиране в Турция на избягалите военнослужещи, които след като се приземиха на гръцка територия поискаха убежище.

В телефонен разговор с турския президент президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнования във връзка с гибелта на хора при опита за държавен преврат и пожела възстановяване на реда и стабилността в Турция, предаде РИА Новости. Разговорът, уточни пресслужбата на Кремъл, се състоя в събота (16 юли) по инициатива на руската страна. Путин наблегна на принципната позиция на Русия и посочи, че антиконституционните действия и насилието са недопустими. Той изрази надежда, че Турция ще е в състояние да осигури безопасността на намиращите се в страната руски туристи.

Двамата държавни ръководители потвърдиха договореността за лична среща в близка перспектива, се казва в съобщението на Кремъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com