Много демократи поискаха от Тръмп да убеди Ким Чен Ун да бъде сложен край на Корейската война

1712
Много демократи поискаха от Тръмп да убеди Ким Чен Ун да бъде сложен край на Корейската война
Снимка: Getty Images/Guliver

Близо две дузини членове на Демократическата партия в Камарата на представителите на САЩ представиха резолюция, призоваваща за официален край на Корейската война, която технически продължава от 1950 година насам, предаде БГНЕС. Това стана точно при срещата на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския му колега Ким Чен Ун, които ще вечерят до часове в Ханой, а истинските преговори между двамата, включително за денуклеаризацията на Корейския полуостров, ще са утре (28 февруари).

"Историческият ангажимент между Южна и Северна Корея отвори път за единствената за сегашното поколение възможност официално да се сложи край на тази война", заяви членът на Комисията по отбрана Ро Ханна. "Президентът Тръмп не бива да пропилява тази рядка възможност за мир. Той трябва да работи ръка за ръка с нашия съюзник, южнокорейския президент Мун Дже Ин, за да сложи край на войната и да напредва към денуклеаризацията на полуострова", добави той.

Тръмп и Ким Чен Ун почват разговори на 27 февруари

Първата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен ун ще е в сряда вечерта (27 февруари), предаде БГНЕС. Президентът на САЩ и лидерът на Север...

Реално след първата среща между Тръмп и Ким Чен Ун, проведена на 12 юни миналата година, има застой, тъй като САЩ отказаха да премахнат икономическите санкции срещу Корейската народнодемократична република (КНДР, официалното наименование на Северна Корея) преди това, което държавният секретар на САЩ Майк Пенс нарече "потвърдена денуклеаризация", а Пхенян отказа да предприеме по-нататъшни стъпки за унищожаване на капацитета си за създаване на ядрени оръжия, докато не види някаква реципрочност от Вашингтон.

При фактическия край на войната между САЩ и Южна Корея, от една страна, и КНДР и Китай от друга, през 1953 година не е бил подписван никакъв официален мирен договор, което означава, че страните остават във война. Пхенян и Сеул договориха историческа декларация за край на войната миналия септември на фона на безпрецедентното затопляне на отношенията между двете страни, а Тръмп размишляваше по това време за възможен подобен ход от страна на САЩ. Приблизително 28 000 американски войници остават в Южна Корея като опора срещу последващ конфликт.

"Резолюцията пояснява, че прекратяването на войната не налага изтеглянето на американски войници от Корея или приемането на Северна Корея като легитимна ядрена енергия", каза Ханна. "Резолюцията призовава администрацията да продължи репатрирането на служителите и да разшири сътрудничеството, за да постигне събирането отново на разделени корейски и корейско-американски семейства и да улесни размяната на хора и хуманитарното сътрудничество", уточни той.

САЩ загубиха 54 000 войници във войната. Военните действия и политическите репресии доведоха до смъртта на над 2,5 милиона корейци, според данни на Министерството на националната отбрана на Южна Корея.

Тръмп не бърза с ядреното разоръжаване на Северна Корея, докато няма ядрени опити

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че разоръжаването на Северна Корея не е толкова неотложна задача, пише американския вестник The H...

Подкрепяйки декларацията за края на Корейската война и призовавайки за официално мирно споразумение за прекратяване на войната, това законодателство представлява осъзнаване от страна на Конгреса, че не може да се постигне денуклеаризация без мир. "Обявяването на край на войната или подписването на официално мирно споразумение не са отстъпки, те са взаимноизгодни стъпки за намаляване на риска от конфликти и напредък по въпроса за ядреното разоръжаване", се казва в текста на резолюцията.

Бившият президент на САЩ Джими Картър също подкрепи инициативата, като заяви, че прекратяването на войната е единственият начин да се гарантира истинска сигурност както за корейския, така и за американския народ и ще се създадат условия за облекчаване на страданията на обикновените севернокорейци, които са най-засегнати от продължаващото напрежение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com