Началникът на турския Генерален щаб: Ще защитим правата на Турция в Егейско море

2994
Началникът на турския Генерален щаб: Ще защитим правата на Турция в Егейско море
Снимка: Pixabay

Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Турция Хулуси Акар наблюдава последната фаза на военните маневри „ЕФЕС 2018“ година, проведени на крайбрежието на Егейско море и държа реч пред генералите, в хода на която подчерта, че турската армия предприема всички необходими мерки в Егейско и Средиземно море, за да защити правата на Турция, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

Акар заяви, че „Турция ще направи всичко, за да превърне Егея в море на мира, приятелството и сътрудничеството. Но Въоръжените сили на Турция решително защитават правата и интересите на нашата страна и нашия народ във всички наши морета; нашите права са в пълно съответствие с международното право и договорите“.

Йълдъръм: Гърция нарушава територията на островите в Егейско море

Турската брегова охрана премахна гръцко знаме, издигнато на остров в Егейско море край бреговете на турския курортен град Дидим, заяв...

„Никога няма да приемем свършения факт“, отсече Акар според цитата на гръцкия вестник.

„Турските въоръжени сили ще продължат да защитават правата и интересите на Турция и Турска република Северен Кипър и Източното Средиземноморие, за да осигурят мира и сигурността на основата на международните договори. Турция ще гарантира това“, допълни той, цитиран от Фокус.

Той добави, че „турските ВС ще вземат всички мерки в Егейско и Средиземно море с решителност“.

В началото на 2018-а година напрежението между Гърция и Турция започна да се изостря значително, като споровете между двете средиземноморски държави са съсредоточени основно в две точки. Най-горещо е във водите около остров Кипър, където в началото на годината официално бе потвърдено, че в 6-и блок на Ексклузивната икономическа зона (ЕИК) на Кипър има огромно находище (от тип езеро) на въглеводороди, което се простира в териториалните води на Кипър, Израел и Египет, като последните две страни вече разработват своите кладенци и са на път да добият първите суровини. Това веднага предизвика реакция от Анкара и на 10-и февруари кораби от ВМС на Турция блокираха пътя на сонда Saipem 12000 на италианската енергийна компания ENI, пътуваща към мястото, за да започне сондажи. По-късно корабът на италианския енергиен гигант бе изтеглен. Турция оправда действията си с претенцията, че природните ресурси на Кипър трябва да бъдат разделени по равно между Кипърската турска република и Република Кипър и оттогава всячески пречи на сондажните дейности в района.

В Гърция откриха телата на 14 нелегални мигранти, 4 от тях на деца

Най-малко 14 души са загинали, включително 4 деца, след като лодка с мигранти потъна в Егейско море край бреговете на Гърция. Това съоб...

Напрежението между гърците и турците веднага се пренесе в района на Егейско море, където избухна спор за скалистите островчета Имия/Кардак. На 28 януари кораби от ВМС на Турция и катери от бреговата охрана на страната блокираха достъпа до мястото на гръцки катер и патрулен кораб, на борда на които са министъра на отбраната Панос Каменос, началникът на генералния щаб на гръцката армия и други военни лица, отиващи към мястото, за да хвърлят венец по случай 22-ата годишнина от въоръженото противостояние около островите през 1996-а година, когато двете страни се оказват на ръба на война, а гръцки военен хеликоптер пада около Имия и в резултат загиват тримата офицери на борда му. Тогава дори се появиха филмчета как един от турските катери се опитва да протарани по-малък гръцки плавателен съд.

В четвъртък, на 1 март т.г., двама гръцки офицери бяха задържани от турската страна на границата между двете страни по течението на река Марица. Те бяха обвинени в шпионаж и хвърлени в затвора с тежък режим в град Одрин. Гръцката страна се опитва всячески да осигури освобождаването на своите воини, но Анкара отказва, освен всичко друго и заради това, че Гърция отказва да екстрадира осемте турски военни, които избягаха в страната след неуспешния опит за държавен преврат в Турция на 15 юли 2016 година.

В добавка към това турски бойни и разузнавателни самолети ежедневно нарушават въздушните граници на Гърция в района на Егейско море от декември м.г. насам. При един от тези случаи, на 12 април 2018 година, гръцки многоцелеви изтребител Мираж 2000-5 падна в близост до остров Скирос в Егейско море, след като изпълни задача за прихващане на турски самолети, нарушили гръцкото въздушно пространство. Пилотът – Георгиос Балтадорис загина при падането и в негова част властите в Атина обявиха ден на траур.

Всичко това е придружено от войнствена риторика между правителствата на Гърция и Турция, като изказванията им отиват далеч извън рамките на дипломатическия тон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com