Нова тежка нощ на бомбардировки, израелската армия е в Газа (ВИДЕО)

5681
Нова тежка нощ на бомбардировки, израелската армия е в Газа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израелските сухопътни сили са в Газа, след като влязоха в ивицата през нощта. Палестинци описват, че са преживели най-интензивната нощ на въздушни удари от 7 октомври насам. Тогава бойци на Хамас навлязоха на израелска територия, убиха над 1400 и взеха за заложници най-малко 220 души.

Разширената операция накара семействата на повече от 200-те заложници, отведени в Газа, да се страхуват за своите близки. Група, лобираща за семействата на израелски заложници, говори за „най-ужасната от всички нощи“, тъй като роднините се боят, че наземната операция на Израелските отбранителни сили застрашава живота на близките им.

Още: Израел на практика скъса отношенията си с Турция (ВИДЕО)

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди снощи, че войната в Газа „ще бъде дълга“. Той каза, че целите на този етап са да се унищожи Хамас и да се върнат заложниците, които въоръжената група взе на 7 октомври и все още държи в Газа. Нетаняху потвърди, че е разговарял с членове на семействата на заложниците и каза, че им е обещал, че ще опита всички възможности, за да върне близките им у дома.

Междувременно министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза в изявление, че страната му е навлязла в „нова фаза във войната“. „Израел атакува над земята и под земята. Ние атакувахме терористи на всички нива, на всички места. Инструкциите към нашите сили са ясни: операцията ще продължи, докато не бъде дадена нова заповед“, обяви той.

Още: Проучване: Ниска подкрепа от израелците за сухопътна офанзива в Ивицата Газа

Израелските сили „влязоха в Ивицата Газа и разшириха наземната операция, в която участват пехота, бронирани и инженерни части и артилерия с тежък огън“, каза говорителят на армията контраадмирал Даниел Хагари в събота сутринта. „Силите са на терен и продължават боевете“, добави той, без да дава повече подробности.

Думите на Хагари потвърждават, че военната операция е претърпяла значително разширяване след това, което по-рано беше описано като две „насочени нападения“, които се проведоха в сряда вечерта и четвъртък вечерта. И при двете атаки сухопътните сили се оттеглиха след няколко часа. Въпреки това не изглежда, че все още е в ход голяма сухопътна офанзива, насочена към завземане и задържане на значителни количества от територията. В нов призив към жителите на Газа да се преместят на юг, армията говори за „предстояща“ операция.

Жители на Газа скърбяха за загубата на близките си в събота след нощ на интензивни израелски въздушни удари, като много хора се събраха в болницата на мъчениците на Ал Акса в Дейр ал Балах в централната част на Газа. Видео, заснето от CNN, показва множество тела, включително и на деца, покрити с бели покривала или дебели одеяла, поставени на земята в двора на болницата. Друго видео показва как млад мъж лежи на пода в болницата, докато лекарите го оперират.

Повече от 2 милиона души живеят в анклава и от седмици хората на територията са изправени пред израелски въздушни удари и нарастваща хуманитарна ситуация, с недостиг на вода, храна и гориво. IDF каза, че жителите на Газа, които са се преместили на юг от Вади Газа, воден път, пресичащ центъра на ивицата, са били в „защитено пространство“ и ще получат повече храна, вода и лекарства днес, но не даде никакви подробности.

Още: Израел с нов рейд в Газа, убити са трима от най-значимата бригада на "Хамас" (ВИДЕО)

Комуникациите в ивицата са силно нарушени, оставяйки хуманитарните агенции без връзка с техния персонал на място, а службите за спешна помощ се борят да достигнат до нуждаещите се. Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус каза в публикация в X, известна преди като Twitter, в събота сутринта, че съобщенията за интензивната бомбардировка са „изключително тревожни“. „Все още нямаме връзка с нашия персонал и здравни заведения. Тревожа се за тяхната безопасност“, добави той. Няколко агенции на ООН също съобщиха, че са загубили контакт с местния си персонал в Газа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пак проблеми с Boeing: Самолет кацна аварийно след пламнал двигател (ВИДЕО)

Защо Путин не взе в делегацията си в Китай директора на "Газпром"?

След дълго мълчание: Бившият пакистански премиер се появи публично

Спират раздаването на храна в Рафах, запасите свършиха

Русия и Китай искат политическо решение на войната в Украйна

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията (ВИДЕО)

Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Земетресение край бреговете на Тонга

Путин пристигна на посещение в Китай (ВИДЕО)

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com