Нова законова мярка засили противоречията в Турция

2324
Нова законова мярка засили противоречията в Турция
Снимка: Getty images/Guliver

Турското правителство отхвърли обвиненията, че с приет декрет предпазва поддръжниците на правителството от правни действия, ако те извършват насилие.

Постановлението, издадено вчера (24 декември) при действащото извънредно положение, гласи, че цивилните няма да бъдат подведени под съдебна отговорност за действия срещу неуспешния миналогодишен преврат, нещо, което се смята за негово "продължение", за действия срещу всякакви други опити за преврат и терористични атаки.

25% от турските дипломати били сменени след опита за преврат

След миналогодишния опит за преврат около 1/4 от служителите на турското Министерство на външните работи са били уволнени. Това заяви ...

Турските опозиционни партии и ръководителят на асоциацията на турските профсъюзи предупредиха, че този ход би могъл да насърчи боеве по улиците и управление на тълпата, а бившият президент Абдула Гюл, който рядко говори публично – също изрази безпокойство, пише БГНЕС.

Постановлението е "тревожно по отношение на разбирането за върховенството на закона", каза Гюл, съосновател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и предшественик на президента Реджеп Тайип Ердоган, който обикновено пази стриктно мълчание по въпросите относно правителството. "Надявам се, че ще бъде разгледан отново, за да се избегне даването на възможност за събития и развития в бъдеще, които да ни разстроят", каза Гюл в Twitter.

Но висши турски официални лица защитиха постановлението, като заявиха, че законната промяна засяга само цивилни граждани, които излязоха по улиците по време на провалилия се опит за преврат на 15 юли 2016 година, който не успя да свали Ердоган от власт.

"Целта на това е да бъде сигурно, че в бъдеще някой, който излезе през нощта, за да защити страната им, няма да се изправи срещу абсолютно никакви правни действия", заяви пред репортери в Анкара говорителят на ПСР Махир Юнал.

Новият кмет на Бурса - с явни връзки с Гюлен? (СНИМКА)

Новоизбраният кмет на Бурса Алинур Акташ е свързан с организацията на ислямския проповедник и враг номер едно на Турция в момента Фетху...

Министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл, цитиран от Анадолската агенция настоя, че извънсъдебното насилие няма да бъде разрешено. Основната опозиционна Републиканска народна партия обаче каза, че ще постави въпроса за декрета пред конституционния съд.

Съперничката на Ердоган и лидер на най-новата партия в Турция Мерал Акшенер предупреди, 'че съществува „риск от гражданска война“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com