X
 
 

Обогатеният в Иран уран вече е два пъти повече от преди

Ръководителят на ядрената програма на Иран Али Акбар Салехи обяви, че в момента в страната работят 60 модернизирани центрофуги ИР-6, което е два пъти повече от известното досега и което е очевидно нарушение на условията на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), известен още като иранската ядрена сделка, съобщава БГНЕС.

Салехи направи това разкритие пред държавната телевизия по случай 40-годишнината от превземането на американското посолство в Техеран.

Иран пусна 30 нови центрофуги за обогатяване на уран

Иран пусна 30 нови центрофуги за обогатяване на уран и значително увеличи производството му в своите предприятия. Това обяви ръководите...

Центрофугите ИР-6 са способни да произвеждат обогатен уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първото поколение ИР-1, които бяха разрешени от сделката, ограничаваща Иран да използва само 5,060 от ИР-1.

Този ход идва, когато Техеран се стреми да намали своите ангажименти по СВПД - споразумение, подписано между Иран и САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция и Германия, чиято цел беше да ограничи ядрената му програма в замяна на облекчаване на санкциите.

През май 2018 г. обаче администрацията на Тръмп едностранно се оттегли от Плана и започна въвеждането на строги банкови и енергийни санкции срещу Техеран. САЩ също заплашиха да ударят с повторни санкции всяка страна, която купува петрол от Иран.

Една година по-късно Техеран обяви решението си за частично прекратяване на някои задължения по сделката, като също така даде на останалите подписали 60 дни да спасят споразумението, като улеснят износа на нефт и търговията с Иран.

САЩ разширяват санкциите срещу Иран

САЩ разширяват санкциите срещу Иран, като добавят към списъка със санкции иранския строителен сектор и редица материали, които могат да...

Когато този срок изтече, заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи обяви, че страната му е готова да започне обогатяване на уран отвъд равнището от 3,67%, определено в СВПД, и добави, че Техеран ще продължи постепенно да се оттегля от своите ядрени ангажименти на всеки 60 дни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално