Осама завещал милиони долари на глобалния джихад

3790
Осама завещал милиони долари на глобалния джихад
Снимка: Getty Images / Guliver

Убитият лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен посочва в писма и други документи как да бъдат разпределени след смъртта му парите и личното му имущество на стойност най-малко 29 милиона долара. Неговото предсмъртно желание е по-голямата част да бъде използвана за продължаване на глобалния джихад, съобщи Ройтерс.

Едно от писмата, намерено в кашон със 113 документа, прибрани от командосите на САЩ, ликвидирали Бин Ладен през 2011 г., според служители на американското разузнаване е последното му завещание.

Ройтерс и телевизия Ей Би Си са получили ексклузивен достъп до документите, преведени от арабски на английски и разсекретени от разузнавателните агенции на САЩ.

В един от тях, написан на ръка в края на 90-те години, лидерът на Ал Кайда посочва, че 1 процент от 29 милиона долара, които имал в Судан, трябва да отиде у Махфуз Улд Уалид, командир от Ал Кайда, който използвал бойния прякор Абу Хафс ал Мауритани.

"Той вече получи 20-30 хиляди долара от тях, продължава Бин Ладен. Обещах да го наградя, ако успее да измъкне парите от суданското правителство". Бин Ладен живя в Судан пет години като официален гост, докато не беше помолен да напусне през май 1996 г. от тогавашното ислямско фундаменталистко правителство под натиска на САЩ.

В Мароко хванаха терористи с биологично оръжие

Биологично оръжие бе открито у задържани терористи, които са възнамерявали да извършат в Мароко серия терористични актове. За това заяв...

Един процент от сумата Бин Ладен е предвидил за втория си помощник, инженера Абу Ибрахим ал Ираки Саад, който му помогнал да основе първата си компания в Судан - "Уади ал Акик ко.", според документа, предаде Дарик.

Бин Ладен призовава всичките си роднини да използват остатъка от парите за подкрепа на свещената война.

"Надявам се моите братя, сестри и л ели да се подчинят на волята ми и да похарчат парите, които оставих в Судан, за джихада в името на Аллах", се казва в завещанието.

В друго писмо от 15 август 2008 г. Бин Ладен моли своя баща да се грижи за жената и децата му, ако умре преди него. Като последно предсмъртно желание той моли баща си за прошка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com