Последните крале

35872
Последните крале
Снимка: Getty Images

Европейските монарси отдавна дадоха път на демокрацията, както и тези в Япония и Тайланд. Днес почти всички абсолютни монархии се намират на територията на Близкия изток и по-конкретно на Персийския залив. Там владетелите са старомодни. Кървавите конфликти на прага им, нарастващото население и глобализацията обаче не успяват да ги разклатят – те все още са причината за относителната стабилност на региона. Наричат ги "последните крале" не защото се смята, че скоро ще сдадат властта, а защото са единствените, които все още са я съсредоточили изцяло в ръцете си по един остарял начин. В следващите редове ще обърнем по-подробно внимание на някои от най-интересните и влиятелни фигури в региона.

Крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд, Саудитска Арабия


В края на януари на 90-годишна възраст почина крал Абдула – дългогодишният владетел на Саудитска Арабия, човек, който се възприемаше като реформатор, но всъщност направи доста малко за модернизирането на страната си. Наследи го неговият полубрат – крал Салман. Той по всяка вероятност ще продължи политическата линия на предшественика си, но е възрастен и болен и едва ли ще остане дълго на трона. По-интересна фигура е престолонаследникът принц Муркин, 69-годишен, за когото не се знае много, освен че години наред е завеждал тайните служби на страната и че силно мрази Иран (което не е изненадващо, предвид конкуренцията между Саудитска Арабия и Иран за влияние в региона).

Султан Кабус бин Саид, Оман


Монархиите от Персийския залив си правят обща полиция

Шестте монархии от Персийския залив ще създадат обща полиция и общи военноморски сили. Решението за мерките бе окончателно взето на сре...

Нетрадиционна фигура в региона, доста резервиран и умерен управник. Завършва образованието си в Индия и Великобритания, става султан през 1970 г. и е единственият такъв, откакто Оман получава независимост. Кабус поддържа страната си неутрална в повечето конфликти, има добри отношения и с Иран, и със Запада, дори често действа като посредник между тях. Във външната си политика винаги търси баланса. Бил е женен веднъж – за братовчедка си, но се развеждат преди много години. Няма деца, нито братя и това оставя отворен въпроса кой ще го наследи на трона. Султанът е на 74 години, а и има здравословни проблеми, така че темата определено е на дневен ред. Кабус бин Саид е потаен относно личния си живот и интересите си, знае се само, че е голям почитател на класическата музика. Основаният под неговия патронаж оркестър от 120 музиканти има много висока репутация в Близкия изток.

Шейх Хамад бин Иса ал Халиф, Бахрейн


Получава образованието си в престижни университети във Великобритания и САЩ, служил е в британската армия. Откакто пое управлението, успя да подобри икономическото състояние на Бахрейн. Това обаче не му стигна, за да си осигури спокойствие. Успя да смаже бунтовете по време на Арабската пролет, но шиитската общност в страната, която е мнозинство, го обвинява в корупция, дискриминация, наемане на сунитски племена, които да въвеждат ред. Самият шейх е сунит. Той има четири жени и дванадесет деца.

Шейх Тамим бин Намад бин Халифа ал Тани, Катар

Неправителствени организации поискаха повече демокрация в страните от Персийския залив

Демократични активисти призоваха за мащабни реформи в арабските монархии в Персийския залив, включително основаването на парламент, ч...


Най-младият монарх в света, 34-годишен, пое властта от баща си през 2013 година. Дотогава заемаше различни политически постове и се занимаваше активно с организирането на спортни събития. В момента не му е лесно – трябва да се справя с редица предизвикателства, оставени му от баща му, например корупцията. Описван е като уверен, но предпазлив прагматик, който поддържа много добри отношения със Запада, особено със САЩ и Франция. Една основна тревога – доста е близък и с ислямистката партия „Мюсюлмански братя”. Според анализаторите ще наложи по-консервативно управление от досегашното. Има две съпруги и шест деца.

Крал Абдула Втори ибн ал-Хюсеин, Йордания


С уточнение, че Йордания не се намира в Персийския залив, все пак не можем да пропуснем крал Абдула по две причини – той е признат за четвъртия най-влиятелен монарх в света и в последните дни интересът към него е значителен, след като лично поведе йорданската въздушна операция срещу „Ислямска държава”. Не е особена изненада, че и той е със западно образование. Има немалко постижения като владетел – успя да стабилизира и вдигне икономиката на Йордания, винаги се е обявявал за разбирателство и толерантност между мюсюлмани и християни и е работил в тази посока, забрани арестите на журналисти. С красивата му съпруга-палестинка кралица Рания имат четири деца. Абдула е единственият владетел на Йордания до момента, който има само една жена. Сред хобитата му са скокове с парашут, гмуркане, футбол. Въпреки позитивния му имидж и похвални в много отношения действия, и този крал не е въвел кой знае какви демократични промени в управлението и то остава изцяло в ръцете му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com