Постигната е договореност за примирие в Сирия. Очаква се да влезе в полунощ

2740
Постигната е договореност за примирие в Сирия. Очаква се да влезе в полунощ
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин заяви, че сирийският режим на президента Башар Асад и бунтовниците вече са постигнали договореност за примирие, което се очаква да влезе в сила до няколко часа, предадоха информационните агенции. Както обяви по-рано руският президент – Русия и Турция ще бъдат гаранти на споразумението.

Турското външно министерство също потвърди за спогодбата като призова страните с влияние върху враждуващите групировки в страната да осигурят необходимата подкрепа за примирието. Турският президент Реджеп Ердоган коментира, че планираното примирие в Сирия е „историческа възможност“ за край на почти шест-годишния конфликт и добави, че това е шанс, който не трябва да бъде пропилян, предава AFP, цитирана от "Фокус".

Руски военни намериха още български боеприпаси и оръжие в Алепо

Боеприпаси, произведени в България, Германия и САЩ, са били намерени от руските военни при претърсванията в Алепо. Това съобщи командир...

Новината, че се готвят подобни действия първо бе обявена от руския президент Владимир Путин на среща с министрите на външните работи и отбраната, припомня Mediapool. На нея той заяви, че са постигнати договорености за прекратяване на огъня в Сирия и готовност за започване на мирни преговори. Примирието, което изключва САЩ и ООН, трябва да влезе в сила в полунощ срещу 30 декември.

"Току-що пристигна съобщение, че днес преди няколко часа е станало събитие, което ние не просто дълго чакахме, а усилено работихме за неговото приближаване. Подписани са три документа. Първият документ е между сирийското правителство и въоръжената опозиция за прекратяване на огъня на територията на Сирийската арабска република. Вторият документ е комплект от мерки за контрол на режима за прекратяване на огъня. А третият документ е заявление за готовност за започване на мирни преговори за сирийско уреждане", каза Путин на среща с министрите на външните работи и отбраната, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Междувременно стана ясно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече е обсъдил по телефона с руския държавен глава Владимир Путин прекратяването на огъня в Сирия, което се очаква да влезе в сила в полунощ, съобщи говорителят на Ердоган.

Очаква се римирието в Сирия да бъде последвано от мирни преговори в казахската столица Астана между режима на Асад и сирийската опозиция. Миналата седмица Русия, Иран и Турция обявиха, че са готови да подпомогнат договарянето на споразумение за мир. Според източници на Reuters готвената от трите страни сделка предвижда разделянето на Сирия на неформални зони на влияние и запазването на президентската власт на Асад за още поне 5 години.

Русия и Турция с план за цялостно примирие в Сирия

Турция и Русия вече са съгласували план за цялостно примирие в Сирия, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. По данни на агенц...

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН отправя апел за набирането на 2,8 млрд. долара за Газа и Западния бряг

Посланикът на Израел у нас: Иран разработва ядрено оръжие и става все по-опасно

Израелският посланик в Германия заговори за бъдещи удари по ирански военни съоръжения

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака срещу Израел

Китай осъди израелското нападение над иранското консулство, но не и отговора на Техеран

Вижте как изглеждаше небето над Израел в нощта на иранската атака (СНИМКА)

Турция разби мрежа на "Ислямска държава - Хорасан" в Истанбул

The Washington Post: Русия се готви да помага на Иран да се пази от САЩ

Раиси: Ще отговорим за секунди на всяко израелско отмъщение

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия