Повече пари, власт и влияние за богатите

51172
Повече пари, власт и влияние за богатите
Снимка: Getty Images / Guliver

Правозащитната организация „Оксфам” съобщи, че богатството на 85-те най-богати хора в света се равнява на това на бедната половина от човечеството. „Оксфам” публикува доклад за глобалното неравенство, преди срещата тази седмица на правителствени и бизнес лидери на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

В доклада се посочва, че богатият елит използва своята политическа сила за получаване на по-ниски данъци, укриване на богатствата зад граница и други начини в услуга на собствените им интереси, в неудобство за хората с по-ниски приходи.

В Африка има 55 милиардери

На Черния континент има 55 милиардери, като най-богатият мъж е нигерийският магнат Алико Данготе /20,2 млрд. долара/, сочи класацията...

Докладът изброява финансовото дерегулиране, данъчните райове и тайната, и „съкращенията или недостатъчните инвестиции” в обществените услуги като пример за такива политически маневри. „Оксфам” посочва, че ефектът от тези промени в политиката не е само концентриране на богатствата и политическото влияние у тези с високи доходи, но и гарантира, че ще си остане така и за следващото поколение.

Организацията посочва, че през изминалото десетилетия броят на милиардерите в Индия се е увеличил десетократно, докато в Европа мерките на икономически съкращения са засегнали главно средната и ниската класа. Междувременно в Африка световните корпорации използват своето политическо влияние за избягване на данъци, намалявайки ресурсите на правителствата да се борят с бедността.

„Оксфам” призовава участващите в Световния икономически форум в Давос бизнес лидери и правителствени делегати да подкрепят държавните програми, имащи за цел да се помогне на масите с недостатъчни средни и ниски доходи, да се подкрепи развитието на честното заплащане и да се премахне укриването на данъци и финансовата тайна. Организацията призовава още участниците във форума да „договорят глобална цел за прекратяване на прекаленото неравенство във всяка държава”, което да залегне в преговорите след 2015 г.

Voice of America

Бил Гейтс отново е най-богатият бизнесмен според Форбс

Тримата лидери сред най-богатите бизнесмени в САЩ през 2013 г. останаха неизменни в сравнение с миналата година: списъкът за двайсти по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com