Преизбраха Хасан Рохани за президент на Иран

1227
Преизбраха Хасан Рохани за президент на Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

Хасан Рохани официално бе обявен за новият президент на Иран от държавната телевизия, въпреки че резултатите от вота все още не са окончателно обработени. С 99,7 на сто от преброените гласове, медиите ликуват за победата, подкрепяща усилията на Техеран за възстановяване на чуждестранните връзки.

По първоначални данни Рохани получава 23,5 млн. гласа или 57% в сравнение с основния си опонент – Ибрахим Раиси, който са подкрепили 15,5 млн. души. На вчерашния президентски вот е отчетена и висока избирателна активност – бюлетина са пуснали над 40 от около 56 млн. регистрирани гласоподаватели. Наложи се дори и удължаване на изборния ден, за да могат гласа си да заявят хилядите чакащи на опашка граждани.

"Поздравявам ви за голямата победа на иранската нация за създаването на огромен и запомнящ се епизод по пътя на "мъдростта и надеждата", каза вицепрезидентът Ешак Джахангири, предаде БГНЕС.

Хасан Рохани, 68-годишен умерен духовник, който през първия си мандат оглавяви ядрената сделка със световните сили през 2015 г., формира вота като избор между по-големи граждански свободи и "екстремизъм". Опонентът му Раиси пък излезе пред публиката като защитник на бедните, търсещ по-твърда позиция към отношенията със Запада.

35 души загинаха при самоубийствени атентати в Ирак

Най-малко 35 души загинаха при самоубийствени атентати на контролно-пропусквателни пунктове в Багдад и Южен Ирак. Отговорност за тях с...

Все пак Рохани и неговата революционна реторика спечелиха избирателите от работническата класа с обещания за увеличаване на облагите.

"Гласуването за него, особено в селските райони, показва, че иранският народ вече не вярва в икономическия популизъм и радикалните промени", каза анализаторът Али Ваез.

"Те имат зрелостта да разберат, че решаването на проблемите в тяхната страна е в компетентното управление на икономиката и умереността в международните отношения", посочи той.

Първото постижение на Рохани бе сделката с шест сили, ръководени от Съединените щати, които облекчиха икономическите санкции в замяна на ограничаването на ядрената програма на Иран. Той получи обезщетение тази седмица, когато Вашингтон се съгласи да продължи отказа от санкциите, свързани с ядрената енергетика, като запази сделката.

Изборите идват в напрегнат момент в отношенията със Съединените щати, като президентът Доналд Тръмп все още заплашва да се откаже от споразумението и гостува на регионалния съперник Саудитска Арабия този уикенд.

Най-големите европейски членове на НАТО не искат Алиансът да влиза в Сирия и Ирак

Германия и Франция се противопоставят на засилването на ролята на НАТО в борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Т...

Въпреки че Рухани е бил дълбоко вкоренен в иранската политика от ранните дни на революцията, той се превърна в лице на реформистите, след като движението им бе унищожено след масовите протести през 2009 г.

Изследователят по международни отношения Фоад Изади от университета в Техеран смята, че сега той може да има лост, за да настоява за повече свободи, въпреки опозицията от страна на доминираните от консерваторите съдии и служби за сигурност.

Но икономиката остава предизвикателство номер едно. Въпреки че Рухани понижи инфлацията с около 40%, след заемането на длъжността през 2013 г., цените все още нарастват с 9% процента годишно.

Продажбите на петрол са се повишили от влизането в сила на ядрената сделка през януари миналата година, но ръстът в останалата част от икономиката е ограничен, оставяйки безработицата на обща стойност 12,5% (почти 30% е сред младите хора).

На вота на 19 май в Иран се явиха шестима кандидати. Сред тях са настоящият президент Хасан Рохани, бившият главен прокурор Ибрахим Раиси, вицепрезидентът Ешак Яхангири, кметът на Техеран Мохамед Багер Галибаф и двама бивши членове на правителството – ексминистърът на културата Мустафа Ага Мирсалимов и старият министър на индустрията Мустафа Хашеми Таба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com