Президентът на Киргизстан: Жените се радикализират от ислямското облекло

2455
Президентът на Киргизстан: Жените се радикализират от ислямското облекло
Снимка: Getty Images

Президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев заяви, че жените се радикализират при носенето на облекло в съответствие с изискванията на исляма. Той се опита да разубеди жени в страната да носят хиджаб или бурка с думите: "Нашите жени носят миниполи от 50-те години на миналия век и никога не са и помисляли да носят колан с експлозиви", съобщи в. „Сън“.

Неговите коментари дойдоха след няколко седмици протворечия, предизвикани от подкрепена от правителството кампания, обезкуражаваща жените в Киргизстан от носенето на ислямски одежди поради безпокойството от възможна „арабизация“ на страната. Банери в цялата страна показват жени в традиционно облекло и за контраст представителки на нежния пол с бурки и надпис: „Бедните хора! Накъде са се запътили?“. Много хора в тази предимно мюсюлманска страна били възмутени от кампания и посочват, че традиционната в Киргизстан забрадка „елчек“ е почти толкова консервативна, като хиджаба.

Забраняват бурките в Германия

Забрана за носенето на бурки в Германия готви партията на канцлера Ангела Меркел, съобщава The Times, цитиран от "Фокус". Мерките са за...

Атамбаев коментира, че когато били издигнати плакатите,“някои умни хора се появиха и започнаха да сочат към миниполите“. „Нашите жени започнаха да носят миниполи през 50-те години на миналия век и никога не са и помисляли да носят колан с експлозиви“, допълни президентът. И каза, че важното е да няма взривове и атентати, а не дали жените носят миниполи.

Държавният глава на Киргизстан определи терористите като „луди хора“ Според него: “Облеклото също може да промени понякога мислите на човек. Когато издирвахме затворници, които бяха избягали от център за задържане, при мен дойде Мелис Турганбаев (бивш министър на вътрешните работи)и каза, че те били подслушали телефонни разговори на съпруги и любовници на престъпници. Съпругите и любовниците им носели чували на главите си и искали да организират атентати.

Ако не ви харесва Киргизстан, може да напуснете страната ни и да отидете, където искате. Ние можем да ви платим пътните разходи, дори и за Сирия," каза президентът на Киргизстан.

През 2014 г. Атамбаев каза, че няма проблеми с традициите на исляма, а с „арабизацията на обществото и лишаването на киргизката нация от езика и традициите й“.

Комисия: С бурки само вкъщи и в храма, навън вече е забранено

Комисията по вероизповеданията и правата на човека прие на второ четене Законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо ли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com