Провинция в Пакистан блокира телефоните на неваксинираните

3185
Провинция в Пакистан блокира телефоните на неваксинираните
Снимка: Getty Images/Guliver

Провинция в Пакистан обяви, че ще блокира мобилните телефони на хората, отказващи ваксинация срещу Covid-19, съобщи АФП.

Това става, след като провинция Синд заяви, че държавните служители, които отказват да бъдат ваксинирани, няма да получават заплати от юли, припомня БГНЕС.

Третата вълна от инфекции започна да се стабилизира в Пакистан след седмици на строги ограничения, а в Пенджаб - най-гъсто населената провинция на страната, която включва мегаполиса Лахор - търсенето на ваксини е малко.

„Отначало това беше само предложение, но хората се колебаеха много да се ваксинират, така че решението беше взето“, каза Хамад Раза, говорител на отдела за здравеопазване в Пенджаб.

Той каза, че държавната телекомуникационна агенция ще реши как да приложи мярката.

През последните седмици разпространението на ваксинациите в Пакистан нарасна с повече от 200 000 дози, прилагани през повечето дни, но това е само малка част от 220 милиона население. Приложени са почти 10,5 милиона дози, като Китай доставя по-голямата част от ваксините.

Но притесненията относно страничните ефекти, съчетани с дезинформация, че причинява безплодие или смърт в рамките на две години, предизвикаха колебливост за ваксината.

"Нивото на образование в Пакистан е ниско. Хората разпространяват и слухове и дезинформация относно ваксините", каза Салман Хасиб, ръководител на Пакистанската асоциация на младите лекари, пред АФП. "Така че информационните кампании на правителството скоро няма да работят. То ще трябва да използва закона, за да гарантира, че всички ще се ваксинират."

В Китай започват да ваксинират малки деца

Китайските власти разрешиха ваксинацията на деца на възраст от 3 до 17 години, съобщи ТАСС. Правителството организира група експерти з...

Мерките бяха приети с тревога от някои пакистанци в Лахор.

"Ще ми бъде трудно, ако не мога да използвам телефона си, но съм много уплашена от ваксината", каза Сайма Биби, домакиня от Лахор.

"Не можете да принудите някого да се ваксинира", добави Фарва Хусейн, учител в Равалпинди, който вече е получил ваксина. "Това ме прави малко подозрителен."

Съгласно новите стимули, на тези, които се ваксинират, ще бъде разрешен достъп до киносалони, зали за празненства и поклонения, а ограниченията ще бъдат премахнати за бизнеса в райони с над 20 процента от защитеното население.

Пакистан е регистрирал повече от 940 000 инфекции и 21 500 смъртни случая, но с ограничени тестове и разклатен здравен сектор мнозина се опасяват, че истинската степен на заболяването е много по-висока. Националните данни показват също, че около 300 000 получатели на първата доза от ваксината за Covid-19 не са се върнали за втора доза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com