Разследване на ООН разкри ужасяващите убийства на иранския режим, включително на Махса Амини

1618
Разследване на ООН разкри ужасяващите убийства на иранския режим, включително на Махса Амини
Снимка: Getty Images

Иран е отговорен за "физическото насилие", довело до смъртта на Махса Амини през септември 2022 г. и предизвикало общонационални протести срещу законите за задължителните забрадки в страната и срещу управляващата теокрация. Това обяви на 8 март мисия на ООН за установяване на фактите около смъртта на младата жена от кюрдски произход.

Още: Махса Амини посмъртно получи наградата "Сахаров", ЕП й отдаде почит

Иранските власти са използвали смъртоносна сила срещу протестиращи

Докладът бе представен на Съвета по правата на човека на ООН. Установено е, че Ислямска република Иран е използвала "ненужна и непропорционална употреба на смъртоносна сила" за потушаване на демонстрациите, избухнали след смъртта на Амини. В документа се посочва, че иранските сили за сигурност са извършвали сексуални посегателства над задържани лица.

При продължилите месеци наред репресии бяха убити повече от 500 души, а над 22 000 бяха задържани.

Още: Най-малко 834 души са били екзекутирани в Иран през 2023 г.

Какво означава докладът за Иран?

Иран все още не е коментирал документа. Режимът в Техеран винаги е отричал да е замесен. Публикуването на доклада едва ли ще промени траекторията на иранското правителство, което сега е по-силно в ръцете на твърдолинейните поддръжници на режима. На изборите миналата седмица, проведени при ниска избирателна активност, те отново оглавиха парламента на страната.

Документът обаче оказва допълнителен международен натиск върху Техеран на фона на по-широката загриженост на Запада относно напредването на ядрената му програма, въоръжаването на Русия от страна на Иран във войната на Москва срещу Украйна и продължаващия тормоз и лишаване от свобода на активисти, включително на носителката на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади.

Още: Реална заплаха: Иран може да създаде ядрено оръжие във всеки един момент

Бруталната смърт на Амини - историята

"Протестите бяха безпрецедентни поради водещата роля на жените и младежите, поради техния обхват и продължителност и в крайна сметка - поради насилствения отговор на държавата", се казва в доклада.

22-годишната Махса Амини почина на 16 септември 2022 г. в болница след ареста ѝ, извършен от нравствената полиция на страната заради това, че уж не носела хиджаба си, както властите наредили. Според доклада тя е била доведена в иранския център за задържане "Возара", за да премине през "клас за превъзпитание", но след 26 минути е припаднала. 30 минути по-късно е откарана в болница.

Снимка: Getty Images

Още: ЕС разшири санкциите си срещу Иран заради човешките права

Иран отрича да е отговорен за смъртта ѝ, както и че е била бита. Властите цитират заболяване, което Амини е имала от детството си след операция. В доклада на ООН това се отхвърля като причина за смъртта ѝ.

Още: Убиваш жена си, лежиш до 15 г. в затвора - нов проектозакон в Иран

Експертната група "установи наличието на доказателства за травми по тялото на Амини, нанесени по време на задържането ѝ от моралната полиция", се казва в доклада.

"Въз основа на доказателствата и моделите на насилие от страна на нравствената полиция при налагането на задължителния хиджаб на жените, мисията е убедена, че г-жа Амини е била подложена на физическо насилие, което е довело до смъртта ѝ", категорични са от ООН. Докладът обаче не обвинява никого конкретно за това, че е нанесъл вреда на Амини.

Още: Ново убийство в Иран: Революционната гвардия прегази 16-годишно момче

Оръжия срещу протестиращи и сексуално насилие

Протестите, които последваха смъртта на Махса Амини, започнаха първо със скандиране на лозунга "Жени, живот, свобода". Скоро обаче скандиранията и виковете на протестиращите прераснаха в открити призиви за бунт срещу иранския върховен лидер - аятолах Али Хаменей.

Още: Над 90 репортери са били арестувани в Иран след протестите

В доклада на ООН се посочва, че иранските сили за сигурност са използвали пушки, автомати и пистолети срещу демонстранти "в ситуации, в които не е имало непосредствена заплаха от смърт или сериозно нараняване", като по този начин са извършили "незаконни и извънсъдебни убийства".

Установено е също така, че протестиращите са били умишлено прострелвани в очите.

"Мисията отбелязва възпиращия и смразяващ ефект на подобни наранявания, тъй като те трайно бележат жертвите, като по същество ги "заклеймяват" като протестиращи", се казва в доклада.

Още: Иранската нравствена полиция възобновява работата си, ето какво ще следи

Според документа някои от задържаните са били подложени на сексуално насилие, включително изнасилване, заплаха за изнасилване, принудително разголване, опипване и електрически ток върху гениталиите им. "Силите за сигурност се възползваха от социалната и културната стигма, свързана със сексуалното насилие и насилието, основано на пола, за да разпространяват страх, да унижават и наказват жени, мъже и деца", казват от ООН. Всички гореизброени точки са обобщени като престъпления срещу човечеството.

Още: Разкази на потърпевши: Силите за сигурност в Иран изнасилват жени, деца и мъже, след като ги арестуват

Разследва се още една смърт

Комисията също така признава, че продължава да разследва смъртта на тийнейджърката Армита Гараванд през 2023 г., която загива, след като пада в метрото на Техеран в резултат на нападение, за което активистите твърдят, че е свързано с липса на хиджаб на главата ѝ.

Още: Безумие: Иранската полиция пребила младо момиче заради хиджаб? (ВИДЕО)

Родителите на Гараванд се появиха във видеоклип на държавна медия, в който се казваше, че проблем с кръвното налягане, падане или може би и двете са допринесли за смъртта на дъщеря им. "С действия, напомнящи случая на г-жа Амини, държавните органи предприеха мерки за замазване на обстоятелствата, довели до смъртта на г-жа Гараванд", се казва в доклада на ООН.

Също така се отбелязва серията от отравяния на ирански ученички, без да се правят заключения за това какво се е случило при тези инциденти.

Още: Иран е създал таен комитет за наказания на известни личности, подкрепили протестите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com