Русия се похвали: Новият ни най-опасен боен самолет полетя! (ВИДЕО)

28532
Русия се похвали: Новият ни най-опасен боен самолет полетя! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Вече е потвърдено, че подобрена версия на руския изтребител от следващо поколение Су-57 е извършила първия си полет на 21 октомври, като това беше съобщено от държавната Обединена авиостроителна корпорация дни по-късно, съобщава Military Watch Magazine.

Подробностите относно новия вариант бяха оскъдни, с изключение на това, че той е летял на летището на Института за летателни изпитания „Громов”, пилотиран е от летеца-изпитател на Конструкторското бюро „Сухой” Сергей Богдан и че самолетът „предлага възможност за инсталиране на двигатели от втора степен“.

Руски източници по-рано съобщиха, че Су-57 ще получат двигатели Saturn 30 с възможностите на следващо поколение през 2022 г., което само по себе си е много забавена дата, (първоначално се очакваше силовата установка да влезе в експлоатация през 2010 г.), сега обаче не се очаква това да се случи преди 2025 г. 

В същата 2025 г. ще постъпи на въоръжение усъвършенствана модификация Су-57М и „Сатурн-30” ще стане ключово отличие на варианта „М” от базовия, намиращ се сега на въоръжение.

Първоначално се очакваше производство на двигателя Saturn 30 да започне през 2015 г., но той не се издигна във въздуха до декември 2017 г. Официални изявления го правят най-мощния двигател за изтребител в света. Въпреки че се очаква да надмине американските двигатели F119 на изтребителя F-22, до които съществуващите руски двигатели като AL-41F1 вече са се доближили, все още не е ясно дали Saturn-30 ще може да предложи подобни характеристики като на най-новия F135 в американските изтребители F-35 или WS-15, които в момента се тестват на китайски стелт изтребител J-20. Декларираните характеристики на новия руски двигател са подобни на съветския AL-41F, който през 90-те години на миналия век достигна етапа на подобрен прототип, но беше спрян от производство.

Очаква се Saturn-30 да осигури на Су-57 ненадминати летателни характеристики (включително способността да поддържа крейсерска скорост (най-икономична) над Mach 2 без използване на форсажни камери, както и да намали изискванията за поддръжка и да повиши жизнеспособността на самолета.

Към днешна дата руските военновъздушни сили разполагат едва с 6 броя Су-57, макар руско-украинският конфликт да предостави редица възможности за тестване на самолета в бой срещу голям държавен противник, каквито по-големите програми на САЩ и Китай за стелт изтребители нямаха. По-конкретно Су-57 тества сензори и възможности за противовъздушно противодействие и успешно изпълни редица бойни мисии.

Освен това има поне един не потвърден случай на въздушен бой на екстремни дистанции срещу остарял Су-27 на украинските ВВС съветско производство. И благодарение на многократно потвърдените от официални източници ударни операции, Су-57 стана единственият от поколението, който изпълняваше подобни задачи.

Най-опасните изтребители в света - пето поколение (ВИДЕО)

Изтребителите от 5-то поколение се разработват от края на 70-те години на миналия век, но все още са малко на брой. Към днешна дата в с...

В същото време се подчертава, че американският му аналог F-22 по принцип е лишен от възможност за задхоризонтен бой. Очаква се флотът от Су-57 да премине границата от 50 броя през 2026 г. и да достигне 76 до края на 2027 г.Обсъждат се широко инвестициите за разширяване на производството и перспективата за чуждестранни поръчки, по-специално от Алжир. 

Въпреки цялата си страхотна мощ, на Су-57 му липсват редица ключови технологии от J-20 и F-35, а пускането в експлоатация в значителни количества едва в средата на 2020-те години ще постави Русия в позиция да наваксва в сравнение с лидерите в индустрията Китай и Съединените щати. Русия обаче уверено изпреварва останалия свят, а най-близкият съперник в разработването на местен изтребител от пето поколение е Южна Корея с нейната програма KF-21.

Тъй като се очаква Китай и Съединените щати да представят първите си изтребители от 6-то поколение около 2030 г., има причина да се смята, че Русия ще инвестира сериозно, за да превърне Су-57 в изтребител от "5++ поколение" с технологии от 6-то поколение - точно както използва Су-35 от поколение 4++ за противодействие на F-22 и F-35. Разработването на Су-57М ще бъде ключова стъпка към тази цел и до началото на 2030 г. се очаква да се появят Су-57М2 и други негови наследници, до силно преработения Су-60.

ОЩЕ: Русия не е унищожила нито един HIMARS в Украйна - информация от Пентагона

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com