САЩ с явна заявка да намерят формула за успокояване на напрежението в Близкия изток

1481
САЩ с явна заявка да намерят формула за успокояване на напрежението в Близкия изток
Снимка: Getty Images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен планира да пътува до Близкия изток през следващите дни, където ще проведе разговори с външните министри на Израел, Палестина и дипломати от други страни в региона. Това се казва в писмено изявление, публикувано от ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс, след телефонни разговори между ръководителя на Държавния департамент и израелския външен министър Габи Ашкенази, предаде БГНЕС.

"Външният министър на Израел приветства планираното пътуване на Антъни Блинкен до региона, където държавният секретар на САЩ ще се срещне с израелски, палестински и други дипломати от региона, за да обсъди усилията за възстановяване и да обсъди заедно с тях изграждането на по-добро бъдеще за израелците и палестинците“, се казва в съобщението на Прайс.

Хайко Маас заминава на посещение в Израел

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заминава днес на посещение в Близкия Изток, съобщи „Дойче веле”. По и...

Съединените щати са готови да си сътрудничат в международен план за поддържане на мира в Близкия изток. Това заяви постоянният представител на страната към ООН Линда Томас-Грийнфилд.

"Сега трябва да се съсредоточим върху постигането на по-осезаем напредък към устойчив мир. Трябва да работим заедно за справяне с острите хуманитарни проблеми, които са особено видими в ивицата Газа", каза тя.

Според Грийнфилд, усилията на САЩ са насочени към работа по "многостранен, дипломатически и стратегически" начин. "Поемаме ангажимент да работим с други членове на международната общност в дългосрочен план, за да осигурим условията за стабилен и устойчив мир", заяви американският посланик в световната организация.

Американският президент Джо Байдън по-рано отбеляза, че САЩ са ангажирани да работят с ООН и други международни посредници, за да предоставят хуманитарна помощ на хората от ивицата Газа и да възстановят анклава. В същото време ръководителят на американската администрация подчерта, че САЩ ще "прилагат тези усилия в тясна координация с палестинските власти, а не с "Хамас", като същевременно няма да позволят на "Хамас" да възстанови военния си арсенал".

Задкулисна намеса на САЩ води конфликта Израел-Палестина към край

Американските власти се надяват на скорошно облекчаване на напрежението между Израел и Палестина и са уверени, че тяхната „задкул...

Прекратяването на огъня между Израел и палестинските групи в ивицата Газа влезе в сила в петък в 02:00 часа българско време. А генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приветства споразумението, изразявайки надеждата всички страни да го спазват.

"След 11 дни кървави военни действия приветствам прекратяването на огъня между ивицата Газа и Израел", каза Гутериш, като изрази "най-дълбоко съболезнования на семействата на жертвите". "След стабилизирането на примирието мирният процес в Близкия изток трябва да бъде подновен", добави генералният секретар на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com