САЩ са провели тайни разговори с големия си враг Иран заради хутите

2324
САЩ са провели тайни разговори с големия си враг Иран заради хутите
Снимка: Getty Images

Според американски и ирански официални лица САЩ са провели тайни разговори с Иран тази година, за да убедят Техеран да използва влиянието си върху йеменското движение на хутите, за да може то да прекрати нападенията срещу кораби в Червено море.

Непреките преговори, по време на които Вашингтон също така е изразил загриженост относно разширяващата се ядрена програма на Иран, са се състояли в Оман през януари. Това са били първите дискусии между враждуващите страни от 10 месеца насам, заявяват източници на Financial Times.

Още: Руската пропаганда тръби как хутите успешно тествали хиперзвукова ракета

Участниците и какво са обсъдили

Делегацията на САЩ е била водена от съветника на Белия дом за Близкия изток Брет МакГърк и пратеника за Иран Абрам Пейли. Иранският заместник-министър на външните работи Али Багери Кани, който е и главният преговарящ на Техеран по ядрените въпроси, е представлявал Ислямската република.

Оманските служители са били медиатори между двете страни - разговорите по оста Вашингтон-Техеран не са протекли директно.

Още: Втори кораб потъна след обстрел на хутите: Идва ли екологична катастрофа? (СНИМКА)

Дискусиите подчертават как администрацията на президента Джо Байдън използва дипломатически канали със свой враг, наред с военните възпиращи мерки, в опит да деескалира вълната от регионални военни действия с участието на подкрепяните от Иран бойни групировки. Тази вълна беше предизвикана от войната между Израел и "Хамас", като най-сериозен проблем за световната търговия и световното корабоплаване са действията на хутите.

Представители на САЩ разглеждат непрекия канал с Иран като "метод за повдигане на пълния спектър от заплахи, произтичащи от Иран", заявява запознат с въпроса, цитиран от FT. Целта е била да се предотврати по-широк конфликт.

Снимка: Getty Images

Още: Връщат им тъпкано: Гръцка фрегата атакува два дрона край Йемен

Втори кръг от преговорите - отложен

Вторият кръг от преговорите с участието на МакГърк е бил насрочен за февруари, но по-късно е бил отложен, тъй като служителят бе ангажиран с усилията на САЩ да постигнат споразумение между Израел и "Хамас" за спиране на войната в Газа и освобождаване на израелските заложници.

"Имаме много канали за предаване на съобщения на Иран", заяви говорител на Държавния департамент на САЩ. "От 7 октомври насам всички те са съсредоточени върху повдигането на въпроса за пълния спектър от заплахи, идващи от Иран, и за необходимостта Иран да прекрати повсеместната си ескалация".

Последните известни разговори между САЩ и Иран се проведоха през май миналата година.

Още: САЩ поразиха ракети и дронове на хутите, Байдън се закани на Иран

"Оста на съпротивата"

Откакто атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври предизвика войната, подкрепяното от Иран ливанско бойно движение "Хизбула" ежедневно води трансграничен огън с Израел. Хутите нападнаха десетки кораби, включително търговски и американски военни кораби, и продължават да го правят. А иракските милиции, които са на страната на Техеран, изстреляха десетки ракети и дронове срещу американските сили в Ирак, Сирия и Йордания. Иран ръководи т.нар. "Ос на съпротивата" в Близкия изток - срещу Израел, а и срещу най-близкия му съюзник в лицето на САЩ.

Представители на САЩ неведнъж са обвинявали Техеран, че снабдява хутите с безпилотни самолети, ракети и разузнавателни данни, за да извършват нападенията си срещу корабоплаването.

Иран признава политическата си подкрепа за хутите, които контролират Северен Йемен и оправдават нападенията си като подкрепа за палестинците. Техеран обаче настоява, че бунтовниците действат независимо. "Иран многократно е заявявал, че има само форма на духовно влияние", заявява цитиран от FT ирански служител.

Още: Загинали и ранени при нов удар на хутите срещу товарен кораб

Има обаче признаци, че Техеран се стреми да намали напрежението с Вашингтон, след като при нападение с дрон срещу американска военна база на йорданско-сирийската граница загинаха трима американски войници. След като президентът на САЩ Джо Байдън обеща да потърси отговорност на тези, които стоят зад атаката, Иран изтегли от Сирия висши командири от елитната си Революционна гвардия. Дни по-късно, на 2 февруари 2024 г., американските сили извършиха вълна от нападения срещу свързани с Иран сили в Сирия и Ирак.

От 4 февруари насам не са извършвани нападения срещу американски бази в Ирак и Сирия, като според американски представители има индикации, че Техеран работи за ограничаване на иракските милиции.

Още: Хутите въвеждат нови правила за корабите, плаващи край Йемен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com