Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Корея ще извърши денуклеаризация по свой собствен график

28 май 2018, 14:05 часа • 959 прочитания

Северна Корея ще извърши процеса на ядрено разоръжаване по свой собствен график, разработен от властите на страната, заяви представител на правителството.

"Северна Корея се движи по път, избран от нея самата и в съответствие с неин собствен график, без значение какво казват другите и без значение накъде духа вятърът“, се казва в изявлението.

Коментарът беше направен по повод закриването на ядрения полигон Пхунгери миналата седмица и ангажимента на КНДР към целта на световната общност да се сложи край на ядрените опити и да се "изгради свят без ядрени оръжия и войни".

По-рано този месец, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви решението си да се срещне с лидера на КНДР Ким Чен Ун на 12 юни в Сингапур, а след това се отказа от срещата. Скоро след това обаче, той се съгласи срещата на върха по въпросите на ядреното разоръжаване на Северна Корея да се осъществи, предаде БГНЕС.

На 26 май се проведе среща между лидерите на двете Кореи, на която КНДР потвърди стремежа към ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и готовност за срещата на върха с президента на САЩ.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес