След почистване и при строги нови правила остров Боракай очаква туристи

9528
След почистване и при строги нови правила остров Боракай очаква туристи
Снимка: Pixabay

Пиенето и пушенето на плажа ще останат в миналото, когато остров Боракай, най-известното туристическо направление на Филипините, започне да приема отново гости след шестмесечно прекъсване, съобщиха властите, цитирани от световните агенции.

Островът, известен с купонджийската си атмосфера, отново започва да приема туристи на 26 октомври. Президентът Родриго Дутерте нареди през април Боракай да бъде затворен за посетители, след като през годините на неконтролиран достъп до идиличното кътче го превърна, по думите на президента, в „помийна яма“.

Българските туристи са в топ 5 по посещения в Турция

Българите са сред първите десет нации, които посещават най-често Турция с туристическа цел. Това съобщава Министерството на културата и...

Боракай ще се отърси от пиенето и пушенето по своите плажове и само на 19 000 туристи ще бъде позволено да се намират едновременно на острова. Правилата са насочени към защитата на крехката екосистема на мястото, където до 40 000 туристи се допускаха на пясъка или плуваха в тюркоазените води в пиковите за посещаемост периоди.

"Искахме плажната ивица да бъде чиста и да бъде заета от туристите", каза заместник-министърът на околната среда Шервин Ригор пред телевизия ABS-CBN. 

Преди затварянето островът от 1000 хектара привличаше по два милиона туристи годишно, внасяйки приблизително 1 млрд. долара приходи в икономиката. Правителството заяви, че затварянето на Боракай е допринесло за рязко забавяне на филипинския икономически растеж през второто тримесечие, но Дутерте посочи, че почистването си заслужава.

Флоренция ще глобява туристите, които хапват на улицата

Властите в италианския град Флоренция, който е като магнит за туристите, смятат да въведат глоби за всеки, който е решил да хапне на ул...

В хода на подготовката за повторното отваряне барове, ресторанти и хотели бяха разрушени, за да се възстанови 30-метров участък от пясък между водата и туристическите райони. Този пояс ще бъде извън границите за пиенето, пушенето, сватбите, продавачите и предлагащите масажи - дейности, които могат да се извършват в хотели и ресторанти.

Новите правила също така предвиждат да забранят огромните плажни партита, на които присъстват десетки хиляди туристи през уикенди, сред които 1 май, Денят на труда, който е и връх на туристическия сезон.

Правителството ще разреши само 6000 хотелски стаи, половината от сегашния брой, а останалата част ще излязат от бизнеса заради неспазване на екологичните и други нормативни изисквания. От боракайските хотели сега се изисква да поставят свои собствени пречиствателни станции за отпадъчни води, докато боклуците ще се внасят на шлеп всяка вечер и ще се транспортират през морето до депо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com