Смъртни заплахи за китайска писателка, решила да разкаже историята на Ухан и коронавируса

5142
Смъртни заплахи за китайска писателка, решила да разкаже историята на Ухан и коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

След като Ухан беше изолиран от света, известната китайска писателка Фанг Фанг започна да пише онлайн дневник за трагедията с коронавируса, която се разиграва в родния ѝ град. Написаното привлече десетки милиони читатели, но сега, когато предстои да бъде публикувано в чужбина на няколко езика, тя е изправена пред националистически реакции в родината си, пише БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Според критиците, 64-годишната писателка, който през 2010 г. е удостоена с най-престижната литературна награда в Китай, предоставя допълнителни козове в ръцете на онези държави, които атакуват Пекин по отношение справянето с пандемията.

Китай в защита: Коронавирусът не е изкуствено създаден

Човечеството още няма знанията, за да създаде изкуствено вирус, който да има характеристиките на SARS-CoV-2 (коронавирусът, който причи...

Фанг започна да документира живота в 11-милионния Ухан, след като беше поставен под безпрецедентна блокада на 23 януари заради появата и разпространението на COVID-19. Докато властите отчаяно се борят да предотвратят болестта да се разпространи в цялата страна, тя пише за страховете, гнева и надеждата на жителите на индустриалния център по време на изолацията.

В записките си писателката разказва за празното езеро в града и за "пустата и спокойна водна шир". Тя описва жителите, които си помагат взаимно, и простото удоволствие от слънцето, осветяващо стаята ѝ.

В същото време Фанг засяга и политически чувствителни теми като пренаселените болници, които отказват да приемат пациенти, недостига на предпазни маски и смъртта на близките.

"Един приятел лекар ми каза: всъщност ние, лекарите, от известно време знаем, че болестта се предава от човек на човек. Съобщихме за това на началниците си, но въпреки това никой не предупреди хората", пише в писателката.

Смъртни заплахи

Натискът върху лабораторията P4 в Ухан става все по-силен, ръководството ѝ отрича да е изпуснало коронавируса

Директорът на най-засекретената лаборатория в китайския град Ухан (P4), в който избухна епидемията от коронавирус, отхвърли твърденията...

Читателите се хвърлиха да четат онлайн дневника, за да получат нецензурирана информация от Ухан в управляваната от комунистите страна, в която липсват независими медии, пише АФП.

Някои от потребителите в социалните медии, обаче, се обърнаха срещу автора, особено след като между Китай и САЩ напрежението се изостри отново и Вашингтон обвини Пекин в липса на прозрачност в началото на разпространението на болестта, което е коствало загубата на ценно време в световен мащаб.

"Браво, Фанг Фанг! Давате оръжие в ръцете на западните държави срещу Китай", гласи една от публикациите в китайската платформа Weibo.

Критиците на Фанг Фанг я обвиняват, че е показала "коварната си природа" и че печели пари на гърба на хиляди жертви на вируса.

Писателката написа, че е жертва на "кибертормоз" от страна на националистите в страната си. В интервю за китайския седмичник Caixin авторката заяви, че е получила заплахи за убийство и че домашният ѝ адрес е публикуван в мрежата.

Обявиха Ухан за зона с нисък риск от заразяване с коронавирус

Ухан, който стана огнище на разпространението на коронавируса, беше обявен днес за зона с нисък риск от заразяване. Това означава, че ...

Американското издателство HarperCollins ще пусне през юни на пазара книгата с краткото заглавие "Дневникът на Ухан". На своя уебсайт то публикува коментар, в който се казва, че "страшната реалност на тази опустошителна ситуация кара Фанг Фанг смело да се изказва срещу социалната несправедливост, корупцията, злоупотребите и системните политически проблеми, които възпрепятстват реакцията по време на епидемията". Според издателя, книгата съчетава "зловещото и дистопичното" и предоставя "уникален поглед върху живота в затвора в една авторитарна нация".

Още: "Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com