Сорос предложи 6 точки за решаване на кризата с бежанците

11194
Сорос предложи 6 точки за решаване на кризата с бежанците
Снимка: Getty Images / Guliver

Нарастващите вълни от бежанци, които заливат Европа, донесоха на Стария континент пълноценна политическа криза. Време е държавите от Европейския съюз да забравят егоизма си, да се обединят и да отделят съществено финансиране за преодоляване на проблема, пише Джордж Сорос в project-syndicate.org.

Скандалният милиардер, който стои зад фондация "Отворено общество", дава предложения как да се реши проблемът. Според унгарският евреин с американски паспорт, виновен за ситуацията е Брюксел, който би трябвало да вземе върху себе си отговорността за липсата на единна политика при предоставяне на убежище на мигрантите.

Германия затяга законодателството за предоставяне на убежище

Германското правителство представи законопроект за затягане на законодателството за предоставяне на убежище. Новите мерки предвиждат ...

„След като настоящата криза започна в Сирия, именно сирийските бежанци трябва да станат основен приоритет, но без да се забравя и за другите лица, търсещи убежище”, пише милиардерът, цитиран от БЛИЦ.

Ето и неговите шест точки, които могат да помогнат за решаване на кризата с бежанците:

1. ЕС трябва да се подготви и да приеме поне 1 милион от хората, които бягат от огнищата на войната. За целта му е необходимо адекватно финансиране. Брюксел трябва да осигури по 15 000 евро за всеки, който търси убежище в района, като тази сума ще помогне на хората да си намерят жилище, да получат медицинско обслужване и образование. Това означава 15 милиарда евро годишно и за да се намерят, ЕС може да пусне дългосрочни дългови облигации.

2. Брюксел е длъжен да оглави световните усилия за финансиране на Ливан, Йордания и Турция, за да могат тези държави да приемат и задържат 4 милиона бежанци, които и сега са на тяхна територия. За тези хора са необходими 5000 евро на всеки, за да им се гарантира минимума от условия за живот. Това са още 20 милиарда евро, докато в момента помощта за Турция, която е най-голяма е в размер на 1 милиард евро годишно. Трябва да бъдат създадени и специални икономически зони в Тунис и Мароко, за да се създадат работни места за местните хора, а и за бежанци. Делът на Брюксел за това трябва да е 8-10 милиарда евро, останалите пари трябва да дойдат от САЩ и други държави.

Ще предадем на Австрия предполагаемия шофьор на камиона, в който загинаха 71 бежанци

Българските власти са решили да предадат на Австрия предполагаемия шофьор на камиона, в който в края на август близо до австрийския гра...

3. Брюксел трябва да пристъпи към създаване на единна за Европа Агенция за мигранти и да започне изграждането на единна гранична система. Трябват нови правила за трудоустройване на бежанци, както и за връщането на хора, които не отговарят на условията.

4. Трябва да се осигурят безопасни канали за лица, търсещи убежище в Европа, започвайки от приемането им в Гърция и Италия и придвижването им до други европейски страни. Това ще намали опасните опити да се достигне Европа по море, при което загиват много невинни хора. В тази дейност Турция има да играе решаваща роля.

5. Оперативните финансови ангажименти на ЕС трябва да станат световен стандарт за отношение към хора, търсещи убежище в друга страна, различна от родната им.

6. Брюксел трябва да мобилизира частния сектор, ако иска да интегрира успешно по 1 милион души всяка година. Става дума за неправителствени организации, различни вероизповедания, бизнесът които могат да станат и спонсори на някои от дейностите.

Половин милион бежанци са преминали Средиземноморието към Европа от началото на годината

Повече от половин милион имигранти и бежанци са пресекли Средиземно море на път за Европа от началото на година, съобщават от агенцията...

Европейският съюз е длъжен да има своя обща политика за предоставяне на убежище на мигранти, която трябва да сложи край на паниката и излишните човешки страдания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия