Тайфунът Мангхут разтърси Филипините и Китай, но започва да отслабва

1259
Тайфунът Мангхут разтърси Филипините и Китай, но започва да отслабва
Снимка: Getty Images/Guliver

 

 

Тайфунът Мангхут буквално разтърси небостъргачи, след като удари северната част на Филипините и причини хаос. Тайфунът, който е най-мощният в света от началото на годината, порази земеделски райони в северната част на филипинския остров Лусон, където предизвика наводнения и свлачища, съобщиха международните агенции, позовавайки се на свои кореспонденти.

В южната китайска провинция Гуандон и на островите Хонконг и Макао се съобщава за наводнения и повредени сгради заради тайфуна „Мангхут“, който бушува в региона, пише „Женмин Жибао“, цитиран от AFP.

Половин милион китайци евакуирани заради тайфуна "Фитоу"

Приближаващият тайфун "Фитоу" наложи евакуацията на повече от 500 000 души в Китай, съобщи Би Би Си, цитирана от КРОСС. Само в провинц...

Във Филипините има опасения за около 100 загинали заради тайфуна Мангхут, предаде ДПА.Сред тях са между 40 и 50 души, за които се смята, че са се намирали в миньорска спална барака и са в неизвестност след свлачище в Итогон, на 200 км северно от Манила, съобщи кметът на града Викторио Палангдан. Има данни за 32 загинали в различни инциденти в Итогон, а най-малко още 29 души са загинали в свлачища и други злополуки в други райони на Филипините.

Властите съобщиха, че филипинската армия се включва в помощ за населението. Министърът на отбраната на Филипините Делфин Лорензана съобщи, че два товарни самолета „Локхийд“ С-130 и 10 хеликоптера на въоръжените сили ще бъдат мобилизирани в спасителните операции и справянето с последствията от тайфуна „Мангхут“, който връхлетя островната държава, пише Manilla Star.

В Хонконг метеорологичната служба издаде максимална степен на тревога заради регистрирана скорост на ветровете на тайфуна от 180 км/час, с пориви до 242 км/час, като се съобщава за официално потърсена медицинска помощ от поне 111 души.

Окото на тайфуна премина на стотина километра от бившата британска колония на път към Южен Китай, но създаде хаос в Хонконг, разбивайки прозорци, събаряйки дървета и разклащайки небостъргачи.

Тайфунът Гони взе жертви във Филипините

Мощният тайфун Гони връхлетя с поройни дъждове северните райони на Филипините, предизвиквайки свлачища и наводнения, които вече взеха...

Властите на Макао решиха да затворят 42-те казина в града за пръв път в историята им.

Хонконгската авиокомпания Китай пасифик е предвидила анулиране на над 400 полета в следващите три дни.

2,45 милиона души бяха евакуирани в южната китайска провинция Гуандун, преди тайфунът да достигне крайбрежието. Обявена е най-високата степен на опасност от урагани. Властите на провинцията оборудваха 18 000 убежища в потенциално опасните райони, затворени бяха 632 туристически обекта и над 29 000 строежа, а над 48 000 плавателни съда се върнаха в пристанищата, предаде ТАСС. Нарушено е движението на въздушния и железопътния транспорт. Градските власти в Гуанджоу, Шенжен, Жонгшан и Джанмен са обявили затваряне на администрацията, пазарите и училищата. Отменени са хиляди полети на летищата в провинцията, както и високоскоростната железопътна линия. Очаква се, че провинцията ще усети пълния гняв на стихията вечерта, пише китайското издание „Женмин Жибао“.

Стихията достигна брега в района на град Тайшан, като води със себе си проливни дъждове и силен вятър, с пориви, достигащи 162 км/ч. Поради дъждовете видимостта в града е била само няколко метра. Тайфунът се движи на северозапад със скорост 25-30 км/ч и постепенно губи силата си, успокояват от своя страна международните агенции.

2357 души са станали жертва на мощния тайфун във Филипините

Броят на жертвите при изключително мощния тайфун във Филипините достигна 2357 души, съобщи Съветът за управление при извънредни ситуа...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com