Тайланд отмени изискването за влизане само на ваксинирани туристи

1511
Тайланд отмени изискването за влизане само на ваксинирани туристи
Снимка: iStock/Guliver

Тайланд отмени днес политиката, обявена през уикенда, изискваща от туристите да показват доказателство за ваксинация срещу COVID-19. Това обяви министърът на здравеопазването Анутин Чарнвиракул, цитирайки достатъчни нива на имунизация в Китай и в световен мащаб, съобщава „Ройтерс“.

Той обясни, че изискването за посетителите да показват доказателства за ваксинация е неудобно и група от експерти е решила, че е ненужно, тъй като в световен мащаб са били приложени достатъчно ваксинации. Министърът подчерта, че на неваксинираните туристи също ще бъде разрешен достъп до Тайланд без ограничения.

Авиационните власти на страната обявиха в събота ограниченията, влизащи в сила от 9 януари 2023 г., преди очаквания поток от посетители от Китай, където случаите на COVID-19 нараснаха. „Показването на доказателство за ваксинация би било тромаво и неудобно и затова решението на групата е, че то е ненужно“, каза Чарнвиракул пред репортери. Първият полет с китайски посетители от началото на пандемията пристигна в Тайланд в понеделник, превозвайки първоначална група от очакваните 3465 пътници през първия ден, отбелязва „Ройтерс“.

Управителят на българския туроператор „Карта холидей“ Николай Александров, който в момента се намира в Тайланд, съобщи пред TravelNews, че през уикенда е имало голямо недоволство срещу мерките от страна на туристическия бизнес в азиатската страна. „Местните туроператари и хотелиери подготвяха големи протести, защото започнаха анулации от страна на чуждите им партньори и от туристите“, обясни той. Александров е посрещнал група от българи в неделя, преди влизането на строгите мерки. Според него след въвеждането на задължително влизане в Тайланд само за ваксинираните туристи, е щяло да има и голям отлив на български туристи. „Сега след отмяната на мерките ще продължи големият интерес към дестинацията“, допълни той.

Една от най-популярните туристически дестинации в Азия - Тайланд, се радва на приток на туристи през първия си пиков сезон след премахването миналата година на строгите ограничения за влизане. През ноември регистрира 1,75 милиона посетители, което е четири пъти повече от броя за цялата 2021 г., когато полетите и чуждестранните пристигания бяха ограничени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия