Талибаните атакуваха пакистанска военна база, убивайки 16 души в джамия

5690
Талибаните атакуваха пакистанска военна база, убивайки 16 души в джамия
Снимка: Getty Images / Guliver

Пакистанските талибани извършиха яростно и смело нападение срещу военна база в покрайнините на северозападния пакистански град Пешавар, като са щурмували и джамия, убивайки 16 души по време на молитвата, извършваща се по това време.

Нападението предизвика престрелки, продължили няколко часа, при които един офицер и двама охранители са били убити, предава АП. Пакистанските сили заявиха, че са убили 13 от нападателите, но не е ясно колко бойци са участвали при атаката.

Нападението е голям удар за армията на Пакистан, която активизира операции срещу талибаните след голяма атака през декември 2014 в училище в Пешавар, при която загинаха над 150 души, предимно деца.

350 талибани избягаха от затвор в Афганистан след нападение

Повече от 350 затворници са избягали от затвор в град Газни в централната част на Афганистан след нападение на талибански сили рано сут...

При нападението днес нападателите първо са щурмували стаята с охрана на базата Бадабер, създадена през 1960 година като военновъздушна база, но се използва най-вече за подслон на офицерите от военновъздушните сили от Пешавар.

Говорителят на армията генерал Асим Салим Бажуа заяви, че са били убити 13 от нападателите и атаката е отблъсната бързо. Въпреки това, не бяха дадени подробности относно това как атакуващите са си проправили път до джамията, намираща се зад укрепени стени и успяват да убият 16 души по време на молитва.

Не става ясно дали някои от нападателите са се измъкнали, докато капитан и двама охранители са убити, а най-малко 10 войници са тежко ранени при престрелката последвала атаката.

Малко след нападението американски безпилотен самолет удари жилище в племенния район Южен Вазиристан, южно от Пешавар, при което загинаха най-малко трима бойци, а други 5 са ранени.

Говорителят на пакистанските талибани Мохамад Хурасани пое отговорност за нападението. В изявление той заяви, че талибански бойци са предложили „безопасно преминаване“ за жени и деца след като са атакували базата.

Полицейска база в Афганистан е превзета от талибани

Талибани превзеха полицейска база в североизточен Афганистан след боеве, продължили три дни, съобщиха световните агенции. Над 100 поли...

Местен полицейски служител разказва пред пакистански медии, че се е чула силна експлозия, когато талибаните са се опитали да щурмуват по-рано базата. „Чувахме, че нападателите са въоръжени с автомати и ракети“.

Атаката идва ден след като Пакистан съобщи за ареста на важна фигура от талибаните след неуспешно нападение над военновъздушно съоръжение в Камра, северозападен Пакистан. Най-вероятно арестуваният е Умар Хаят, стоящ зад немалко атаки срещу пакистанската армия. На 17 септември пакистанските власти съобщиха и за друг арестуван – Сайед Шеаба Ахмад, бивш пилот от пакистанската армия, подпомагал финансирането на новосформирания клон на Ал Кайда в южна Азия.

Военновъздушните сили на Пакистан играят важна роля в борбата срещу екстремистките групи от юни 2014 година, когато армията започна дългоочакваната операция в Северен Вазиристан, размирна провинция на границата с Афганистан. Пешавар граничи именно с тази територия и армията често претърсва близките племенни райони за талибански бойци.

В съобщение на армията, цитирано от BBC, става ясно, че военните са убили 3000 бойци досега при настъплението в Северен Вазиристан. Районът се смята за база на талибаните в Пакистан.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com