Тръмп откри нов фронт срещу ЕС - заради иранската ядрена програма

1557
Тръмп откри нов фронт срещу ЕС - заради иранската ядрена програма
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е казал на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, че Великобритания, Германия и Франция са му предложили само "козметични промени" в плана за действие по иранската ядрена програма. Информация за това излезе в портала "Аксиос", който се позовава на източници в израелското правителство, пише БГНЕС по информация на ТАСС.

Според информацията Тръмп заявил на Нетаняху, че САЩ ще напуснат Съвместният всеобхватен план за действие и ограничителни мерки (СВПД) за иранската ядрена програма, ако американските искания не бъдат изпълнени. Американският лидер обявил, че това ще стане, ако трите страни не се съгласят на корекции със "съществени изменения" в документа. Той не е съгласен с изготвянето на допълнително споразумение между САЩ и европейските страни. Белият дом и правителствената служба в Израел не са пожелали да коментират информацията, но не отричат разговора, състоял се на 5 март, когато Нетаняху беше на официално посещение в САЩ.

ЕС защити ядреното споразумение с Иран

Ядреното споразумение (СВПД) с Иран работи. Това е мнението на върховния представител на външните работи на ЕС Федерика Могерини, въпре...

Според "Аксиос" Тръмп е определил 12 май като краен срок за постигане на договореност с Лондон, Париж и Берлин за измененията в СВПД.

Рамките на СВПД

Отмяната на санкциите, свързани с ядрената програма, се извършва в съответствие с графика и условията, определени в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). На 20 юли 2015 г. Съветът за сигурност на ООН одобри СВПД чрез Резолюция 2231 (2015). На 31 юли Съветът на ЕС прие правните актове, чрез които първата от тези разпоредби стана част от правото на ЕС.

СВПД влезе в сила на 18 октомври, 90 дни след приемането на Резолюция 2231 (2015) на Съвета за сигурност на ООН. Участниците в СВПД взеха съответните мерки и извършиха необходимата подготовка за изпълнението на ангажиментите по СВПД. ЕС прие правни актове за отмяна на всички свързани с ядрената програма икономически и финансови санкции на ЕС, в съответствие с посоченото в СВПД, като тази отмяна влиза в сила от датата на изпълнение, в момента, когато Иран изпълни договорените мерки в ядрената област и това бъде потвърдено от МААЕ.

Критиките към Тръмп заради иранското ядрено споразумение се засилват

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN), която е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир, поиска от през...

На 16 януари 2016 г., след като Международната агенция за атомна енергия потвърди, че Иран изпълнява свързаните с ядрената програма мерки, повечето от санкциите на ЕС и ООН бяха отменени. ЕС отмени всички икономически и финансови санкции във връзка с ядрената дейност. Някои ограничения обаче остават в сила, включително ограниченията върху прехвърлянето на стоки, имащи отношение към разпространението на ядрено оръжие, ембаргото върху оръжията и балистичните ракети и ограничителните мерки срещу някои от включените в списъка лица и образувания.

8 години след датата на приемане или при доклад от МААЕ, в който се заявява, че Агенцията е направила по-общата констатация, че всички ядрени материали в Иран се използват за мирни цели, в зависимост от това коя дата е по-рано, ЕС ще отмени санкциите във връзка с разпространението на ядрено оръжие.

Ако 10 години след датата на приемане на разпоредбите на предишни резолюции на Съвета за сигурност на ООН не са били повторно въведени, всички оставащи мерки на ООН и ЕС ще бъдат прекратени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com