Турция: Ако ПСР не победи, кюрдският мирен процес ще спре

10378
Турция: Ако ПСР не победи, кюрдският мирен процес ще спре
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Вицепремиерът на Турция Ялчън Акдоган заяви, че кюрдският мирен процес може да бъде прекратен, ако прокюрдската Демократична народна партия (ДПН) мине 10-процентния праг за влизане в парламента на следващите парламентарни избори в началото на юни.

"Ние трябва да кажем това особено на хората, които ще гласуват за ДПН: Ако правителството на ПСР (управляващата Партия на справедливостта и развитието) изгуби като резултат на това, че ДПН са минали прага за влизане, то тогава няма повече да има мирен процес", каза вицепремиерът по време на телевизионно интервю, цитиран от в. "Хюриет" и БГНЕС.

Мирният процес между управляващите и лидера на забранената от закона Кюрдска работническа партия (ПКК) Абдула Йоджалан започна през 2012 г. и продължи с воденето на преговори между двете страни и разоръжаването на ПКК.

Според Акдоган партията му в момента е концентрирана върху предстоящия вот на 7 юни, но свързаните с правителството институции работят по кюрдския въпрос и той ще набере сила след изборите.

"Ние сме собствениците на мирния процес. Ние сме тези, които го стартираха, и затова ние ще сме тези, които ще го проведат", каза още вицепремиерът.

По време на своята реч той обвини и ДНП в директни контакти с т. нар. "паралелна държава", свързана с духовника в изгнание Фетулах Гюлен, който е и основен враг на президента Реджеп Ердоган. Според Акдоган с решението си да участват на изборите ДПН са се превърнали в инструмент в ръцете на "паралелната държава".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com